Din Postul Pastelui a ramas mai mult de o luna, iar atunci cand excluzi din dieta zilnica carnea, ouale si laptele, ramai cu putine alimentele satioase si pline de nutrienti.
De aceea si rezervele organismului de proteine, fier, calciu, zinc, vitamina B12 si vitamina D (toate importante pentru buna functionare a organismului) scad in cazul celor care tin post.
Insa, exista cateva alimente pe care daca le includem in dieta zilnica, ne ajuta sa compensam lipsa alimentelor de origine animala, ne potolesc eficient foamea si, atunci cand sunt consumate cu moderatie, nu ingrasa.
Iata care sunt 4 dintre aceste alimente:
Fasolea
Fasolea are un continut bogat de fier si destul de multe proteine cat sa acopere deficitul cauzat de abtinerea de la a consuma carne.
In acelasi timp, fibrele din fasole ajuta la scaderea colesterolului si ofera senzatia de satietate pentru o durata mai mare de timp.
Totodata, fasolea este si o sursa excelenta de de potasiu, zinc si vitamina B. De aceea, se recomanda ca cei care tin post sa consume zilnic o cana de boabe de fasole.
Nucile
Nucile, alunele si fructe oleaginoase in general sunt bogate in zinc, vitamina E si grasimi Omega-3. Toate acestea sunt foarte benefice pentru organism.
Persoanele care tin post si care-si doresc sa consume lapte pot incerca laptele de migdale, foarte bogat in calciu.
De asemenea, nucile reprezinta gustare ideala dintre mese.
Cerealele integrale
Nutritionistii recomanda ca fiecare zi sa fie inceputa cu o portie de cereale integrale, deoarece sunt o sursa excelenta de vitamina B12, fier, calciu si fibre.
In perioada postului poate aparea un deficit de vitamina B12, pentru ca nu se consuma oua, dar cerealele integrale pot suplini acest deficit.
Printre numeroasele beneficii ale consumului de cereale integrale se numara si scaderea colesterolului si reducerea riscului aparitiei cancerului de colon.
Lintea
Spre deosebire de alte leguminoase, lintea contine de doua ori mai mult fier si mai multe vitamine B.
Nu este o mancare recomandata doar celor care tin post, dar mai ales pentru femeile insarcinate.
Sursa articol: vegetariantimes.com
Sursa foto: fundita.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii