În week-end-ul recent încheiat, 24-26 mai 2024, a avut loc festivalul RoWine la care au participat 23 producători italieni de top, reuniți sub denumirea de Gustul Italiei, un brand dezvoltat de ICE- Agenția Italiană de Comerț Exterior București. Evenimentul s-a bucurat de participarea excelenței sale Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București. Acesta a punctat că România a devenit a 15-a piața de desfacere a Italiei, la nivel mondial, pentru produse agroalimentare. În 2023, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 882 de milioane de euro, în creștere cu 14,2% față de anul precedent (circa 80% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate și băuturi). Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2023 au fost cele de panificație și patiserie (111,7 milioane de euro), cafeaua (85,7 milioane euro), brânzeturile și lactatele (83,3 milioane euro).
"Italia este lider pentru mai multe categorii merceologice importate în România, care reprezintă şi cele mai cumpărate produse italiene la nivel mondial, fiind prima ţară furnizoare de roşii conservate (cu o cotă de 70,1% din totalul importurilor româneşti de astfel de produse), vinuri (cu o cotă de 28,7%), ulei de măsline (cotă de 40,7%) şi paste făinoase (cota de 30,9%). Se situează pe locul 2 ca furnizor de cafea (cotă de 23,8%) şi pe locul 3 ca furnizor pentru produse din carne uscate şi conservate (prosciutti, speck, etc. - cotă de 16%), brânzeturi, lactate (cotă de 13,4%) şi produse de panificaţie şi patiserie (cotă de 12,1%)", se menţionează în analiza ICE.
De asemenea, vinurile italiene sunt extrem de populare în România, în ultimii 5 ani importurile de spumante (inclusiv Prosecco) din Italia au crescut de 2,6 ori în valoare şi de 2,3 ori în cantitate, în timp ce importurile de vinuri liniştite îmbuteliate au crescut de 2,3 ori în valoare şi de 2,2 ori în cantitate. Din totalul vinurilor italiene importate în 2023, 54% a fost reprezentat de Prosecco şi spumante, iar 42% de vinuri liniştite îmbuteliate. xxx La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de 952 milioane de euro, în scădere cu 6,2% faţă de 2022, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (o treime dintre aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi). Cele mai exportate categorii de produse sunt: cereale, seminţe oleaginoase, tutun, grăsimi şi uleiuri animale şi vegetale, carne şi subproduse.
Expozanții italieni au prezentat vizitatorilor produsele lor autentice, care sunt realizate folosind rețete tradiționale și tehnici inovative de producție. Fiecare produs expus a fost un adevărat Made in Italy, iar majoritatea produselor prezentate au purtat marca europeană care indică locul de origine protejat (DOP și IGP). De altfel, Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (855, din care 326 produse alimentare și 529 vinuri), o mărturie a calității excepționale a produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelențele agroalimentare italiene și teritoriul lor de proveniență, după cum a punctat și excelența sa Alfredo Durante Mangoni.
Din 2023, bucătăria italiană este în mod oficial în cursa pentru a fi inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, unde au fost până acum acceptate doar bucătăriile din 4 țări: Franța, Mexic, Coreea de Sud și Japonia.
Prezența Agenției ICE București pentru a treia oara la această manifestare a avut obiectivul de a înlesni întâlnirea dintre cererea și oferta produselor „autentic italiene”, evenimentul făcând parte din lista numeroaselor activități organizate anual de Agenția ICE pe plan mondial care au ca scop promovarea excelențelor italiene.
ICE - Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, condusă de Micaela Soldini, este agenția guvernamentală italiană care susține promovarea, facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia și restul lumii, sprijinind internaționalizarea societăților italiene, îndeosebi a celor mici și mijlocii, și implementarea activității acestora pe piețele externe, promovând totodată atragerea investițiilor străine în Italia. Agenția, constituită în 1926, are sediul central la Roma, un birou regional la Milano și dispune de o rețea externă alcătuită din 87 de structuri operative în 74 de țări. În România, este acreditat ca Secția Promovare Schimburi a Ambasadei Italiei și colaborează în strânsă sinergie cu aceasta.
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii