Vinul - combinatie perfecta cu mancarea

Pregatirile pentru o masa festiva sunt in toi. Inainte de a se servi bunatatile, trebuie degustat un vin bun pentru a deschide pofta de mancare si a imbia atmosfera incarcata de emotie. Nu orice vin poate fi servit la aperitiv sau antreu, de aceea sunt recomandate vinuri albe, seci sau demiseci si vinuri roze. In cazul in care se doreste gustarea de peste, stridii, melci sau crustacee, cea mai buna idee sunt vinuri albe seci, spumoase usoare ori sampanie bruta.

Dupa asezarea mesei, la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare se servesc vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii; pentru carnea rosie (ovina, bovina) - vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice.

Pentru o masa speciala compusa din vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par.

La sfarsitul mesei poate fi degustat un vin rosu sau alb licoros.

Pentru diferite tipuri de branzeturi:
- la cele fermentate, de consistenta moale - vinuri rosii puternice, de mare seva;
- la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior - vinuri rosii usoare;
- la branza de oi - vinuri roz�, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase;
- la branza prosapata, ca o pasta topita - vinuri albe si roze dulci.

Desertul poate fi compus din preparate ce contin zahar, in cazul acesta sunt recomandate vinurile spumante, demidulci, vinuri dulci naturale, fructe exotice ce pot fi "ametite" cu vin alb dulce, spumant, demidulce, sau cafeaua invaluita de gustul savuros al vinurilor distilate, invechite, de tip cognac, rachiu de fructe sau lichior de marca.

Cele mai apreciate vinuri Vinurile de "Pinot noir", luminoase, onctuoase si catifelate, imbogatite cu un buchet agreabil, printr-o invechire in vase de lemn timp doi ani si apoi in sticle (1-2 ani), pot face faima oricarei mese. Cunoscute prin finetea buchetului lor, acestea se asociaza cu multe produse gastronomice pe baza de diferite carnuri, vanat si, cu eleganta, la diferite tipuri de branzeturi.

Buchetul vinului de "Cabernet Sauvignon" se imbina subtil cu gustarile diferitelor preparate gastronomice: carnuri rosii (vanat), branzeturi tari etc. Somptuozitatea sa va straluci si mai mult, cand ii veti rezerva produsele cele mai potrivite, aducandu-va satisfactia ca va gasiti in fata unui vin care corespunde exigentelor dumneavoastra.

Un vin rosu de "Merlot" se acorda perfect cu branzeturile si cu mancarurile de inalta tinuta (de exemplu, cu iepurele); se asociaza, de asemenea, foarte bine cu antricot sau cu ficat de porc, cu care prilej isi exalta eleganta.

Vinul sec din soiul "Feteasca de Ardeal" acompaniaza foarte bine produsele marii si ale lacurilor de apa dulce.

"Rieslingul italian" se acomodeaza stralucit cu carnurile albe si cu cea de pasare.

"Sauvignonul" sec poate fi oferit impreuna cu pestele si cu crustacee.

Vinurile din soiurile "Chardonnay" si "Pinot noir" isi gasesc locul la inceputul mesei, impreuna cu un ficat gras de gasca sau, ca desert, impreuna cu cele mai delicate prajituri.

"Muscat Ottonel" este excelent ca aperitiv, dar nu trebuie neglijat faptul ca el nu se preteaza cu antreurile sarate. Flirteaza, in schimb, cu dulciurile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia