Comparativ cu alte legume, vinetele au o istorie relativ scurta si nu sint foarte raspindite in lumea intreaga, fiind acceptate destul de greu. Au fost admirate ca plante decorative, iar cind au patruns in bucatarie, ca ingredient, gustul lor a fost putin apreciat de europeni. In schimb, in Orient sint nelipsite de la masa.
Vinetele au aparut in sudul Asiei, probabil in India. Scrieri vechi din China arata ca acestea erau consumate cu 300 de ani inaintea erei noastre. In Europa au ajuns insa mult mai tirziu, in secolul al doisprezecelea, cind au fost aduse in Spania de arabi. O data ajunse aici, vinetele nu au avut o primire foarte calduroasa, doar indraznetii italieni gasind o atractie pentru gustul acestor legume, pe care le numeau "mala insana", marul cel nebun. De altfel, denumirea italiana actuala are la baza aceasta expresie: "melanzana". Majoritatea europenilor s-au multumit sa le admire de la distanta, ca plante ornamentale, mai ales ca exista superstitia ca cine maninca vinete innebuneste. In America, un iubitor al artei culinare, Thomas Jefferson, le-a adus din Franta si le-a cultivat pentru prima data in gradina personala din Monticello, Virginia.
Astazi, vinetele sint foarte apreciate in bucataria orientala si mediteraneana. Aici exista mai multe tipuri: albe, sub forma de ou, violete - simple sau cu dungi verzi-, vinete de marimea unei afine, purpurii, dispuse sub forma unui ciorchine. Retetele pe baza de vinete sint numeroase. In Turcia, numarul lor ajunge la 1000, dintre care sint pregatite, in mod obisnuit, aproximativ 40. In Grecia, Egipt si Orientul Mijlociu vinetele sint consumate foarte des. In Italia, una dintre cele mai indragite retete se numeste Vinete parmigiana, in timp ce in Franta o friptura cu sos de legume, ratatouille, este foarte populara. In India, China si Tailanda sint preferate vinetele condimentate. De fapt, Asia acopera aproximativ 78% din suprafata cultivata cu vinete din lume. In Europa, Turcia produce o cantitate de vinete egala cu cea din restul tarilor continentului.
La cumparaturi
Cauta vinete tari, grele, care au coaja neteda. Pot fi pastrate la frigider citeva zile, maxim o saptamina, in sertarul pentru legume. Daca le pastrezi la temepratura camerei, se amarasc. La congelator pot fi pastrate pina la sase luni. Alege in general vinetele mai mici, pentru ca cele mari sint mai pufoase, au seminte mai tari si pot fi amare.
In bucatarie
Cind le pregatesti, curata-le cu foarte putin timp inainte, pentru a evita innegrirea. Unii bucatari recomanda ca vinetele sa fie frecate cu sare si lasate sa stea timp de 15 minute, pentru a evita gustul amar. In acelasi timp, aceasta tehnica este utila daca doresti ca vinata, care absoarbe uleiul ca un burete, sa retina mai putina grasime. Vintele pot fi pregatite fierte, prajite sau innabusite in ulei, cu rosii, ardei si condimente. Sint combinatia ideala cu usturoi, carne de miel sau vita.
Vinetele sint o sursa de acid folic si potasiu. De asemenea, contin vitamina A, C si B complex. 100 de grame au 28 de calorii.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii