Varza: buna sau rea?

In cei 4.000 de ani de existenta, varza a fost si apreciata, si blamata. In Grecia antica era apreciata pentru proprietatile medicinale. Aristrocratii europeni, in schimb, nici nu doreau sa auda de varza.

Cato, un scriitor roman, ce a trait in anul 200 i.Chr., recomanda consumarea unei cantitati importante de varza cu otet inaintea banchetelor, unde se servea bautura din plin. Chiar si grecii considerau ca varza cruda, servita inaintea meselor, la care se consuma alcool din belsug, te mentine treaz. La rindul sau, Diogene era atit de incintat de varza incit minca perioade indelungate doar varza.

Varza era consumata cu precadere in timpul iernii, fiarta. In Rusia taranii obisnuiau sa gateasca borsul de varza, care era foarte ieftin. Datorita popularitatii, varza a devenit un simbol al acestei tari. Rusii consuma de sapte ori mai multa varza decit un american, de exemplu. Varza a cunoscut succesul si in Germania, Austria, Olanda si Suedia, unde bucatarii au prezentat-o si nobililor.
In China, frunzele de varza erau uscate pentru a fi pastrate pentru iarna. Erau apoi tinute in apa, pentru revigorare si servite la supa sau la fripturi. In secolele 16 - 17, turcii au adus savoarea verzei murate in Europa, care s-a bucurat de succes in special in Polonia si Ungaria.

Popularitatea verzei a crescut de curind. Astfel, in 1984, varza a fost introdusa pe lista Natiunilor Unite, ce cuprinde cele mai sanatoase alimente. Cum varza face parte din topul 20 al celor mai hranitoare produse, a fost rapid introdusa in alimentatia tarilor din intreaga lume. Varza umpluta este o delicatesa in Turcia si tarile din estul Europei, in timp ce in China si Thailanda varza acompaniaza fripturile. Japonezii servesc varza murata cu sare si ardei iute alaturi de castraveti, ca aperitiv, purtind numele de tsukemono, in timp ce coreenii au un preparat traditional pe baza de varza si ridiche alba numit kim chi. In SUA, varza este consumata in special ca salata (coleslaw). In aceasta varianta se gaseste la restaurantele fast food sau in bistrouri, alaturi de sandvisuri.

Varza este foarte sanatoasa. Inca din timpuri stravechi, romanii descoperisera cit sint de utile frunzele de varza in calmarea durerilor. Cercetatorii au descoperit ca varza incetineste dezvoltarea cancerului de stomac, de colon sau de sin, datorita unei substante pe care o contine, numite indol. De asemenea, are anumite substante care produc enzime anticancerigene. Atentie! Consumul in exces de varza poate crea probleme glandei tiroide. Datorita vitaminei U, sucul de varza este benefic pentru bolnavii de ulcer. Consumata cruda, varza este o sursa de vitamina C, fier, calciu si potasiu. De asemenea, are vitaminele B1, B2, B3 si D. Varza rosie este mai bogata in fibra decit cea alba si are un continut ridicat de calciu, fier si potasiu. Varza murata are avantajul ca este bogata in vitamina C. Varza este remineralizanta, revitalizanta, nutritiva. Este eficace in lupta impotriva scorbutului, a diabetului zaharat, a anemiei. De asemenea, are proprietati dezinfectante. Este de preferat sa fie consumata in stare cruda, pentru a i se pastra proprietatile. Pregatirea indelungata pe foc reduce considerabil cantitatea de substante nutritive.

Varza proaspata are deasupra o foita lucioasa. Ridic-o pentru a vedea daca frunzele de dedesubt sint compacte si daca arata bine. In general, cu cit este mai grea, cu atit este mai densa. O regula valabila pentru toate legumele este sa le eviti pe cele de culoare maronie, cu pete, cu aspect obosit. Acestea si-au pierdut mare parte din substantele nutritive si din aroma, datorita faptului ca au fost culese cu mult timp in urma. Varza se pastreaza in punga de plastic, la frigider, pina la trei saptamini. Cu toate acestea, este recomandabil sa o consumi proaspat culeasa. Astfel, este mai gustoasa, mai dulce.

Varza rosie isi pierde foarte repede culoarea. Pentru a preveni acest fenomen, foloseste un cutit de otel cind o tai, iar pentru a-i mentine rosul aprins, nu adauga decit o cantitate mica de apa si neaparat otet.

Daca alegi sa fierbi varza, imediat ce se simte mirosul specific inseamna ca ai gatit-o prea mult si incep sa se piarda vitaminele. Recomandabil este sa nu o tii pe foc mai mult de 10 minute. Mirosul verzei este cauzat de vaporii de sulf care se degaja. O metoda de a scapa de miros este sa adaugi in oala tulpina de telina. Trebuie sa stii ca varza rosie necesita un timp mai indelungat de fierbere, comparativ cu cea alba.

Daca iti place mai mult varza cruda, Culinar iti recomanda o salata, servita in Franta, in Danemarca (presarata cu smintina) si Germania (fara otet si usturoi).

Salata de varza cu sunca

Ingrediente: o varza mica, tocata, 120 grame sunca, 100 grame ceapa taiata, un catel usturoi, 125 ml ote de vin alb

Mod de preparare: Se prajeste sunca in ulei pina devine crocanta. Cind este aproapa gata, se adauga usturoiul si ceapa. Cind capata o culoare aurie se adauga otetul. Se rastoarna intr-un vas, se amesteca usor cu varza proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce