Istoria acestor fructe, cunoscute si sub numele de "coacaze chinezesti" sau cu denumirea de origine, Yang Tao, incepe in Valea Chang Kiang, in urma cu 700 de ani. Aici micutele fructe, de marimea unui ou, erau considerate delicatese, fiind apreciate datorita culorii asemanatoare smaraldului si savorii: o combinatie intre gustul capsunilor, pepenelui galben si nectarinelor. Kiwi era considerat, in special, un fruct tonic pentru copii.
Kiwi a devenit cunoscut si in alte zone ale lumii in perioada 1800 - 1900. In 1847, un specialist aflat in China, trimis de Societatea de Horticultura Regala din Marea Britanie a adus acasa citeva fructe, dar abia in 1900 au inceput sa fie cultivate. Fructul de kiwi a fost exportat pentru prima data in SUA in 1904 si in Noua Zeelanda in 1906.
In 1962, o mare companie din America, Produce Specialties Inc., cunoscuta astazi ca Frieda's Inc., a importat fructul pentru comercializare. La inceput afacerea a mers mai greu, astfel ca firma vinduse in patru luni doar o mie de bucati. Unul dintre comercianti i-a sugerat firmei importatoare sa schimbe numele fructului, in ideea ca se va vinde mai bine. �Coacaze chinezesti� a devenit kiwi, dupa denumirea pasarii din Noua Zeelanda, al carei penaj maroniu aminteste de coaja fructului. Pina in 1980, fructul de kiwi a devenit celebru in toata lumea. In America, apare in meniurile celor mai multe restaurante, fiind considerat fructul cu expansiunea cea mai rapida, din perioada 1987 - 1995. In Chile, kiwi este al treilea fruct cultivat pe suprafete intinse, dupa mere si struguri. Numarul unu mondial in productia de kiwi este o tara europeana: Italia.
Fructul de kiwi este preferat de comercianti pentru ca rezista, dupa ce este cules, pina la zece luni, pastrat la temperaturi scazute. Fructul ideal, cu aroma bogata trebuie sa fie ferm cind este presat usor. Nu cumpara fructe moi, cu pete sau lovituri. Daca sint prea crude, le poti grabi procesul de coacere tinindu-le la temperatura camerei, intr-o punga, alaturi de un mar, o para sau o banana, care emit etilen, un gaz care grabeste coacerea. Fructele coapte rezista in frigider pina la zece zile.
Fructele de kiwi sint foarte santaoase, si, din nefericire, nu li se acorda atentia meriatata. De exemplu, doua fructe contin de doua ori mai multe vitamina C decit o portocala, mai multa fibra decit o cana de cereale si mai mult potasiu decit o banana. In plus, kiwi asigura 2% din necesarul zilnic de vitamina A, 10% - vitamina E (extrem de rara in alimentele cu un continut reduis de grasime), 6% - calciu, 4% - fier si 8% - acid folic. Toate acestea se afla in special in micile seminte negre. Acestea sint comparabile, din punct de vedre nutritiv, cu cerealele: 100 de grame de kiwi contin 100 de calorii, 25 grame de carbohidrati, 1,5 grame grasime si 2 grame proteine.
Desi coaja de kiwi este comestibila, majoritaea persoanelor prefera sa curete fructul inainte de a-l servi. Fructul contine o enzima care ajuta la fragezirea carnii. Pentru aceasta, pune la marinat felii de kiwi si bucati de carne timp de 30 de minute. La fel ca si anansul, kiwi contine o enzima care impiedica formarea gelatinei. Aceasta este insa inactiva la fructele din conserva. Fructul se potriveste la gust cu banana, mango, portocale, capsuni, in general cu fructe tropicale si semitropicale.
Piept de pui cu kiwi
Ingrediente: un piept de pui, o cana de supa de pui, o tulpina de telina, partea alba de la o bucata de praz, 4 fructe de kiwi, taiate in patru, o portocala, o lamiie, o lingurita unt, o lingurita zahar, sare, piper
Mod de preparare: Se pune supa la fiert intr-un vas mare. Se adauga carnea de pui si se lasa zece minute. Se adauga telina si prazul. Se mai lasa zece minute. Se aranjeaza feliile de kiwi pe platou. Se spala portocala si se da prin razatoare. Se presara coaja de portocala peste kiwi. Se scurg de suc portocala si lamiia. Se pune zaharul cu untul la foc mic si se amesteca pina se caramelizeaza. Treptat se adauga sucul provenit de la lamiie si portocala. Se fierbe pina mai ramin doua lingurite de sos. Se condimenteaza cu sare si piper. Se scoate pipetul de pui din zeama, se taie felii si se asaza pe platou, stropindu-se cu suc.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii