Un mar pe zi tine doctorul departe

Marul vine din Europa de Est si din Vestul Asiei, fiind cultivat inca din perioada preistorica. Pe masura trecerii timpului, fructul a fost imbunatatit, ca aspect si calitate. In lume exista, acum, aproape 10.000 de tipuri de mar.

De multa vreme se stie ca marul contine o importanta cantitate de vitamina C (7-12 mg la 100 de grame). Dar cercetarile moderne arata ca acest fruct are si alte proprietati, cea mai importanta fiind aceea ca incetineste dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, marul este o importanta sursa de zahar, putind contine de la 9% pina la 51% din cantitatea sa. Nutritionistii recomanda ca marul sa fie consumat inaintea mesei pentru ca zaharul sa fie digerat complet si organismul sa obtina energia maxima. Dupa masa, sucurile gastrice nu mai digera bine fructul, care fermenteaza. In plus, un mar asigura 20% din necesarul zilnic de fibra al organismului. Avind in vedere aceste proprietati, putem da dreptate englezilor, care spun: "Un mar pe zi tine doctorul departe de casa".

Nu curata marul de coaja pentru ca aceasta contine mai multa vitamina C si mai multe substante nutritive decit pulpa. De exemplu, in coaja se gaseste de cinci ori mai multa vitamina A decit in restul marului.

Sucul de fructe are efect benefic asupra digestiei, ajutind la combaterea constipatiei. De asemenea, imbunatatit cu vitamina C, ajuta la absorbtia fierului de catre organism. Datorita acestor proprietati, sucul de mere este ideal pentru copiii mici, fiind primul suc recomandat de doctori.

Marul continua sa se coaca si dupa ce este cules! Nu se pastreaza la temperatura camerei, pentru a incetini acest proces si pentru a ii asigura o viata mai lunga, dar si pentru a-si pastra aroma. Trebuie curatat si taiat cu putin timp inainte de preparare pentru a evita procesul de oxidare (marul se innegreste). Pentru a-si pastra culoarea, se poate pune fructul curatat intr-un suc format dintr-o parte zeama de lamiie si trei parti de apa.

Iti place marul? Iti recomandam un desert special.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia