Uleiul de masline nu este bun la prajeli!

Uleiurile au un "punct de fum", adica o temperatura specifica la care structura moleculara a acestora incepe sa se schimbe, pierd din aroma, dar si din valoarea nutritionala, care incepe sa se degradeze.

Astfel, daca un ulei are un puct de fum mai mare, el poate fi folosit la prajit sau copt, insa daca toleranta la caldura este mai mica, atunci el va trebui folosit doar la salate sau la gatit la temperatura joasa.

Majoritatea uleiurilor pe care le cumparam sunt rafinate, acestea avand un punct de fum ridicat si putand fi folosite la prajeli. Uleiurile nerafinate sunt mai bogate ca si aroma, dar si in nutrienti, putand fi folosite cu succes la salate si sosuri light.

Deci, intotdeauna cumparati uleiuri rafinate pentru gatitul la temperaturi ridicate!

Iata mai jos cateva tipuri de uleiuri si cum pot fi ele folosite in functie de punctul de fum!

- uleiul de in, foarte bogat in nutrienti si acizi grasi Omega, nu poate fi folosit decat la salate, fara niciun fel de incalzire!

- uleiurile de cocos, porumb, masline, susan si nuci pot fi folosite la copt la temperatura joasa, la sotat legumele, gatit sub presiune, salate.

- uleiurile de alune, nuci de macadamia, sofran si rapita (canola) sunt bune pentru copt la temperatura medie, sotat legumele, prajit

- uleiurile de avocado, din samburi de struguri, de floarea soarelui si de soia sunt foarte bune la prajit la temperaturi ridicate!

Tu ce fel de ulei folosesti de obicei?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia