Top 3 diete care schimba metabolismul
Lupta permanenta cu greutatea este o problema foarte frecvent intalnita. Cresterea in greutate are loc atunci cand cantitatea de energie obtinuta din hrana este mai mare decat energia utilizata pentru functionarea organismului. Metabolismul este cel care influenteaza nevoile energetice ale organismului. Exista diete care pot modifica activitatea metabolica astfel incat slabirea sa fie pe termen lung. Iata 3 dintre cele mai cunoscute diete care actioneaza asupra metabolismului.
Dieta daneza
Numita si „dieta de 13 zile” sau „dieta Copenhaga”, dieta daneza promite ca te scapa rapid de 9-10 kilograme in doar doua saptamani. Dar este o dieta foarte restrictiva, in care sunt permise 600 de calorii pe zi, ceea ce determina in mod implicit schimbarea metabolismului. Astfel, greutatea obtinuta poate fi mentinuta pana la 2 ani, dupa cum sustin autorii acestei diete. Ea a fost inventata de o echipa de medici de la Spitalul Regal Danez si era prescrisa pacientilor care aveau nevoie sa slabeasca rapid inaintea unei operatii. Datorita rezultatelor foarte rapide pe care le aduce aceasta dieta, ea a devenit in scurt timp foarte populara in randul persoanelor care vor sa scape rapid de kilogramele suplimentare.
Dieta creata de medicii din Copenhaga pune accent pe legume proaspete, preferabil din gradina proprie, salata verde, spanac, varza, ruccola, oua ecologice, mult peste, carne de pui, pe cat posibil nu din ferme industriale. Sarea, condimentele, alimentele fast-food, prajelile, dulciurile, alcoolul si sucurile sunt complet interzise. Nu ai voie sa iei nicio gustare in afara celor 3 mese principale.
Medicii cardiologi sustin ca are beneficii pentru sistemul cardiovascular, insa parerile sunt impartite atunci cand vine vorba despre rinichi, ficat sau tractul digestiv. Viziteaza medicul de familie si solicita un set complet de analize de rutina inainte de a tine aceasta dieta drastica. Dieta nu este recomandata persoanelor cu boala cronica renala, steatoza hepatica, hepatita cronica, gastrita, sindromul de colon iritabil.
Dieta Rina
O alta dieta care schimba metabolismul este dieta Rina. Dar spre deosebire de dieta daneza, Rina dureaza 90 de zile si este considerata un program echilibrat de slabire. Este o dieta disociata bazata pe alternarea unor cicluri de cate 4 zile, in care se consuma in fiecare zi cate o categorie de alimente: proteine, carbohidrati, amidon, vitamine.
Iata cateva reguli de baza. Micul dejun este alcatuit exclusiv din fructe, in fiecare zi. Se respecta un interval fix intre mese: micul dejun – intre 7.00 si 11.00, pranzul – intre 12.00 si 14.00, cina – intre 18.00 si 20.00. De retinut ca cina trebuie sa fie cu 50% mai redusa cantitativ decat pranzul. Gustarile nu sunt permise. Nu sunt acceptate asocierile dintre carbohidrati si grasimi, mamaliga cu branza, sosuri, zahar, indulcitori, alcool. Hidratarea optima este importanta si se recomanda consumul a 2 litri de apa pe zi. Miscarea trebuie inclusa in program cel putin de 3 ori pe saptamana.
Daca se respecta principiile dietei, dupa 3 luni, se poate obtine o scadere in greutate de pana la 20 de kilograme. Dieta Rina este destul de flexibila, usor de tinut, nu presupune numararea caloriilor si nici infometarea. Important este sa se respecte categoriile de alimente recomandate pentru fiecare zi. Dupa 90 de zile, dieta Rina nu numai ca ajuta la slabire, ci modifica si metabolismul. Astfel poate fi prevenit efectul yo-yo, adica riscul de a pune la loc kilogramele pierdute si chiar mai multe.
Dieta mediteraneana
Stilul alimentar specific regiunilor mediteraneene este mai mult decat o dieta, este un mod de viata care promoveaza longevitatea si prevenirea bolilor cronice. Asa-numita dieta mediteraneana se bazeaza in principal pe alimente naturale si include consumul zilnic de cereale integrale, ulei de masline, fructe, legume, leguminoase, nuci, ierburi si mirodenii. Alte alimente, cum ar fi proteinele animale, sunt consumate in cantitati mai mici, iar proteinele animale preferate sunt pestele si fructele de mare. Uleiul de masline este recomandat ca sursa de grasime adaugata primara, inlocuind alte uleiuri si grasimi (unt, margarina). Alte alimente continand in mod natural grasimi sanatoase sunt avocado, nuci si peste gras cum ar fi somonul si sardinele; printre acestea, nucile si pestele sunt bogate in acizi grasi Omega-3.
Dieta mediteraneana nu este o dieta axata pe pierderea in greutate, dar reducerea consumului de carne rosie, grasimi animale, zahar si alimente procesate poate duce la scaderea in greutate. In plus, acest stil alimentar, cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare, s-a dovedit benefic in reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoza, boala Alzheimer, cancer.
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii