O data cu trecerea timpului, organismul tau se schimba. In functie de etapele vietii, de activitatea pe care o desfasoara, de predispozitia spre anumite afectiuni, femeile au nevoi nutritionale diverse. Trebuie sa tii cont de ce iti spune organismul si sa gasesti dieta potrivita.
11 - 13 ani
Prioritate: Lactate
La aceasta virsta, copiii sint tentati sa renunte la lactate in favoarea sucurilor. O mare greseala! Calciul asimilat la inceputul adolescentei este esential pentru sanatatea oaselor. Cele mai bune surse sint laptele, iaurtul si brinzeturile. Un inlocuitor pentru lactate ar putea fi si sucurile imbogatite in vitamine si verdeturile. Medicul ar putea sa ofere solutii complementare pentru a creste continutul de calciu din organism, cum ar fi prescrierea vitaminelor.
13 - 18 ani
Prioritate: Fier
O data cu debutul pubertatii, nevoile de fier ale organismului cresc. La 15 ani, o fata are nevoie de 15 miligrame de fier zilnic, pentru a suplimenta cantitatea de minerale pierduta in timpul menstruatiei. Fierl se gaseste in carnea rosie slaba si in icrele de peste, in legume (fasole neagra, mazare), cereale (germeni de griu sau ovaz).
18 - 25 ani
Prioritate: Vitamina C
Este virsta aventurilor: tigari, alcool, fast-food, nopti pierdute. Toate acestea pot avea consecinte asupra sanatatii. Fumatul si alcoolul reduc nivelul vitaminei C de aceea trebuie sa consumi mincaruri bogate in substante nutritive: capsuni, portocale si rosii. Vitamina C iti va da energie in timpul petrecerilor!
25 - 30 ani
Prioritate: Acid folic
Daca te gindesti sa ramii insarcinata sau esti deja, este cazul sa consumi mai mult acid folic. Femeile care nu consuma suficient acid folic inainte si in timpul nasterii prezinta un risc crescut de a naste copii cu deficiente. Aceasta substanta se gaseste in fructe si legume (in special in frunzele verzi), legume si suc de portocale.
30 - 35 ani
Prioritate: Antioxidanti
Daca ai avut grija sa maninci sanatos la 20 de ani, rezultatele incep sa se vada: ai un aer tineresc si lupti mai usor impotriva bolilor. Nu te opri: continua sa consumi fructe proaspete si legume pentru a creste numarul antioxidantilor, responsabili de mentinearea sanatatii: afinele si morcovii sint cea mai buna alegere. Cu cit maninci mai multe fructe si legume cu atit mai mici sint sansele de a te confrunta cu afectiuni provocate de dieta necorespunzatoare: boli de inima, diabet, diverse forme de cancer.
35 - 40 ani
Prioritate: Vitamina B si proteine
Pentru ca timpul sa nu lase urme si pentru a avea un aer proaspat, o piele fara riduri, ai nevoie de vitaminele B, riboflavina si niacina, care se gasec din abundenta in lactate si cereale. Proteinele din carnea de pui, fructele de mare si carnea slaba sint esentiale pentru a mentine sanatoase pielea, unghiile si parul. Desi nu exista dieta magica care sa te transforme in cea care erai la 20 de ani, efectele unui regim alimentar bogat in substante nutritive se vor vedea.
40 - 45 ani
Prioritate: Putina grasime, multe proteine
Nu ai nevoie de atit de multe calorii ca in tinerete, pentru ca metabolismul tau scade in intensitate cu 4% - 5% la fiecare zece ani. Citeva exercitii si o dieta redusa in grasimi si bogata in fibra, bazata pe legume si fructe, cereale, peste, carne slaba, te vor tine in forma. Nu uita: un continut ridicat de fibra solubila (25 � 35 grame pe zi), pe care o gasesti in cereale, orez si fructe te va ajuta sa reduci nivelul colesterolului.
45 - 50 ani
Prioritate: Acizi grasi 3-omega
Important la aceasta virsta este sa reduci nivelul colesterolului. Dieta trebui sa contina cit mai putin acizi grasi saturati si colesterol si sa fie bogata in acizi grasi 3-omega ce se gasesc in fructe de mare, soia, nuci si germeni de griu. Sfat: consuma o data sau de doua ori pe saptamina peste, cea mai bune sursa de acizi 3 � omega: sardine, ton, somon, pastrav, macrou.
Peste 50 de ani
Prioritate: Calciu si phytoestrogeni
Nevoile pentru calciu ale organismului cresc o data cu intrarea la menopauza insa nevoia de fier scade. Multe femei iau in greutate, pentru ca schimbarile hormonale determinate de menopauza afecteaza metabolismul. De aceea este cazul sa fii atenta la calorii si grasimi. De asemenea, renunta la alcool, cafeina, mincaruri condimentate, care accentueaza simptomele specifice. Pentru unele femei, o dieta bazata pe phytoestrogeni poate face mai usoara aceasta perioada. Astfel, cerealele, fructele de padure si produsele pe baza de soia pot stabiliza nivelul hormonal.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii