Ardeii, dulci si iuti, au fost cultivati in America Centrala si America de Sud inca de acum 2000 de ani. Columb a fost cel care a adus planta in Europa, dupa prima sa calatorie in "Lumea Noua", in 1493. Comerciantii polonezi au exploatat potentialul ardeiului, considerat la inceput condiment, pe care l-au vindut in India si tarile din sud-estul Asiei. Astazi, ardeiul dulce este apreciat in toata lumea, dar cu precadere in bucataria europeana si in cea orientala.
Ardeii se gasesc in diverse culori si marimi, precum si gusturi. Sint dulci sau iuti, rosii, verzi, galbeni sau maronii. Printre tipurile de ardei mai cunoscute in lume sint: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (asemanatori ardeilor grasi, doar ca sint ascutiti la virf), ardeii habaneros (maronii, la culoare), ardeii Serrnao (au forma ardeilor iuti, dar sint mai mari).
Ardeii nu sint doar foarte gustosi, ci si sanatosi. Un ardei dulce, de marime medie, contine 19 calorii si sint o bogata sursa de vitamina A si E si de acid folic. Un ardei gras contine 190% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului tau! Ardeii rosi sint bogati in caroten, substanta din care organsimul sintetizeaza vitamina A.
Iata care este continutul nutritiv al ardeiului:
Apa: ardei verde: 93,5 (%), ardei rosu: 90,02 (%)
Proteine: ardei verde: 1,1 (g, ardei rosu: ) 1,3 (g)
Calciu: ardei verde: 8 (mg), ardei rosu: -
Fier: ardei verde: 0,6 (mg), ardei rosu: 0,8 (mg)
Energie: ardei verde: 17 (cal.), ardei rosu: 39 (cal.)
Grasimi: ardei verde: 0,2 (g), ardei rosu: 0,4 (g)
Fosfor: ardei verde: 25 (mg), ardei rosu: -
In piata, cauta ardeii tari, cu coaja subtire si lucioasa, care nu au pete. Daca iti plac ardei rosii, trebuie sa ii cumperi din piata asa cum ii vrei, pentru ca cei verzi nu se mai inrosesc dupa ce sint culesi.
Ardeii grasi pot fi pastrati in punga de plastic, in frigider, pina la 7 zile. Ardeii rosii tin mai putin, 3 sau 4 zile. Pentru o perioada mai indelungata, alege ardeii verzi, care pot fi pastrati la congelator. Pentru aceasta, taie-i felii subtiri si impacheteaza-i, de preferinta, in pungi de hirtie.
Ardeii sint foarte usor de gatit si se potrivesc foarte bine cu orez, alte legume si condimente. Sint ideali pentru pizza si omlete. Pot fi utilizati atit ca ingredient de baza al mincarii, dar si pentru a da gust, ca un condiment. Ardeii copti sint foarte apreciati in toate tarile. Astfel preparati, se pot curata usor de coaja si sint mai usor de digerat. Piureul de ardei, facut din ardei copti, la robot, amestecat cu maioneza, este o garnitura ideala pentru pui. Piureul facut din ardei rosii, cu ulei, in loc de maioneza, se potriveste cu pestele.
In Franta, ardeiul este baza unui sos numit piperada, cu rosii; in Spania, ardeii se servesc alaturi de rata, in China condimenteaza sosurile dulci, cu soia, rosii si zahar maroniu. In Romania sint celebri ardeii umpluti cu carne tocata si orez, serviti cu smintina; in Grecia se umplu cu orez si carne de miel; in Orientul mijlociu, cu orez, miel, stafide, nuci si menta.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii