Risotto - afla secretele unei reusite sigure

Risotto - afla secretele unei reusite sigure

O trasatura comuna a felurilor de risotto si a pilafului e aceea ca orezul, care intra in componenta acestor mancaruri, se fierbe in supa asezonata, de legume sau carne. In cazul lui risotto, supa poate fi si de peste sau fructe de mare. Adevarul este ca ai putea manca in fiecare zi a anului cate un risotto cu arome diferite, atat de versatil este. Aproape fiecare reteta incepe cu sotarea cepei in unt, ori intr-un amestec din ulei si unt, care va servi drept aroma de baza, pe care incepem apoi sa "construim" risotto-ul. Apoi se adauga orezul amestecand constant pana cand este tot invelit in ulei. Cateodata urmeaza un pahar de vin, doar dupa ce acesta este absorbit complet se continua cu adaugarea supei aromate: de peste, pui, legume ... Supa nu se adauga toata deodata de la bun inceput, ci in cantitati mici, amestecand constant, gatit la foc mic. Ingredientele principale sunt de onicei adaugate spre final, cu cateva minute inainte sa fie gata. Dupa ce risotto-ul este gata si flacara oprita se adauga un cub de unt sau parmezan razuit pentru cremozitate si aroma. Ingredientele principale ale risotto-ului sunt orezul si supa de fond. Recomandat (eu insist! :) ) este sa folositi un orez italian, Arborio, Vialon Nano sau Cararoli. Daca ultimele doua se gasesc destul de greu, orezul Arborio il gasiti in lanturile de magazine mari -> Selgros. Sfaturi pentru a gati un risotto veritabil Nu spalati niciodata orezul (daca folositi unul de calitate), amidonul lui natural joaca un rol important in cremozitatea finala. Folositi doar supa calda. Supa rece va prelungi timpul de pregatire. Pregatiti toate ingredientele de la bun inceput, intr-un loc in care sa va fie la indemana. Odata ce va trebui sa amestecati constant nu va puteti opri sa taiati legume de exemplu. Ca sa determinati cand mai trebuie adaugat lichid, pur si simplu trageti o dunga cu lingura de lemn pe fundul oalei. Ar trebui sa fie vizibila, bine determinata. Adaugati doar cate o patrime din cantitatea totala de lichid, adaugati mai mult odata ce prima tura a fost absorbita. Aproape de finalul timpului de pregatire, gustati risotto-ul constant. Timpul de gatire nu poate fi de fiecare data acelasi, variaza in functie de ingredientele folosite. Daca ati ramas fara supa si vi se pare ca mai trebuie adaugat lichid, puteti folosi apa calduta in loc.   Risotto cu creveti si dovlecei, este unul dintre exemplele clasice de pregatire a risotto-ului cu fructe e mare si legume. Pilaful cu pasta de bulion este una dintre variatiunile simple ale acestei mancari de sorginte turceasca.   In afara de satisfactia culinara si estetica adusa de risotto sau pilaf, beneficiile pentru sanatate, sunt si ele destul de convingatoare: -        Orezul este o sursa pretioasa de energie petru organism si e baza unei diete echilibrate, deoarece nu contine colesterol sau sodiu. -        Orezul contine importanti nutrienti, inclusiv vitamina B si E, proteine si minerale – in special potasiu, care ajuta organismul sa elimine toxine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia