Regim alimentar in caz de ulcer gastroduodenal

In cazul ulcerului gastroduodenal, regimul alimentar joaca un rol deosebit de important, el stand la baza tratamentului acestei afectiuni deloc de neglijat.

Dupa 2-3 zile de dieta hidrica, bolnavul trebuie sa incerce trecerea la un regim lactat; modul de incercare a tolerantei este de a pasi cu doze mici, succesive. In prima zi consumati 200ml, in a doua zi 300ml si tot asa pana la 1litru/zi. Laptele poseda o valoare nutritiva importanta si cand este tolerat, este de o digestibilitate perfecta si se asimileaza usor.

Laptele poate fi inlocuit cu lapte batut, kefir sau iaurt.

Regimul lacto-fainos este in criza dureroasa de ulcer stomacal o prima etapa catre realimentatie. Acest regim, insa, desi cu o putere hranitoare mai mare, poate fi considerat fad si fara gust de unii bolnavi. Regimul lacto-vegetarian este permis in primele zile ale bolii numai daca legumele se consuma sub forma de piureuri, pentru a nu fi solicitata masticatia care va produce secretia sucurilor gastrice.

Legumele se fierb si se dau prin sita, sau se paseaza bine de tot. Puteti consuma cartofi, legume verzi, fasole, pastai, morcovi si linte.

Pastele fainoase se admit in cantitati moderate, cu putin unt imediat dupa ce au fost fierte. Se pot consuma si fructe fierte sau coapte, cele mai indicate fiind merele, bananele, perele.

Dulceata, serbeturile, fructele crude si paine vor fi evitate. Carnea se reintroduce treptat, incepandu-se cu carne alba, usoata, fiarta bine si in cantitati mici la inceput.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia