Inainte de a pleca la cumparaturile necesare pentru masa de Craciun, invata cum se cumpara si cum se taie carnea de porc! In plus, ai nevoie de cateva sfaturi care iti vor fi utile in pregatirea preparatelor de porc!
La cumparaturi
Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz alb, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasa si consistenta moale.
La porcii adulti culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrini culoarea devine rosu inchis si consistenta tare. Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc, celelalte caracteristici fiind ale unei carni proaspete, nu este recomandata pentru tocaturi sau fripturi, intrucit acestea ies tari si putin suculente. Aceasta carne este bine sa fie pregatita sub forma de snitel.
Impartirea carnii
Toate partile de la cap si picioarele sunt bune pentru piftie. Din cap se prepara si toba. Pulpele sunt foarte bune pentru prepararea suncii.
Jamboanele sunt foarte bune de preparat friptura la cuptor, fie butul intreg, daca nu e prea mare, fie o bucata potrivita taiata din pulpa.
Jambonul si cotletul sunt partile cele mai bune ale porcului. Din carnea de jambon se pot face snitele, tocatura pentru sarmale sau alte mancaruri.
Cotletul, care este muschiul mare, se poate taia felii, cu costita cu tot, formand "cotletele", care se pot frige pe gratar sau in tigaie sau se poate scoate muschiul intreg de pe os, fara sa fie deloc ciopartit, si se frige intreg la cuptor.
Muschiuletii, muschii mai mici, asezati sub muschiul cel mare, sunt de asemenea parti speciale. Ei se desfac cu cutitul, fara a separa partile, se aplatizeaza putin cu ciocanul de lemn, se frig pe gratar sau se prepara ca snitele. Sunt foarte fragezi.
Din partile de la piept si spate se poate scoate carnea pentru tocatura, pentru carnati sau sarmale si se prepara de asemeenea diverse feluri de mancare din carne de porc.
Sfaturi
Inlatura mare parte din grasimea vizibila inainte de a gati carnea. Organismul nostru are nevoie si de grasimi, pentru o dieta echilibrata, pentru a abosrbi vitamine sau pentru a produce energie, dar prea multa grasime nu este indicata, mai ales ca ridica nivelul colesterolului.
Pregateste carnea de porc cu verdeata si condimente pentru a-i spori aroma. Aceasta metoda de preparare este mai eficienta decat cea care recomanda folosirea sosurilor.
Cand se serveste la masa un fel de mancare din carne de porc, aceasta fiind carne grasa, mai greu de digerat, se va completa meniul cu felul intai si cu un desert mai usoare, mai sarace in grasimi si mai usor de digerat.
Ciorba din oasele de porc, de pe care s-a scos muschiul si carnea de tocat, va fi acrita cu zeama de varza, pentru ca e mai acra dar si pentru proprietatile ei: stimuleaza bila si ajuta digestia.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii