Pregateste-te de sarbatori!

Inainte de a pleca la cumparaturile necesare pentru masa de Craciun, invata cum se cumpara si cum se taie carnea de porc! In plus, ai nevoie de cateva sfaturi care iti vor fi utile in pregatirea preparatelor de porc!


La cumparaturi

Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz alb, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasa si consistenta moale.

La porcii adulti culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrini culoarea devine rosu inchis si consistenta tare. Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc, celelalte caracteristici fiind ale unei carni proaspete, nu este recomandata pentru tocaturi sau fripturi, intrucit acestea ies tari si putin suculente. Aceasta carne este bine sa fie pregatita sub forma de snitel.

Impartirea carnii

Toate partile de la cap si picioarele sunt bune pentru piftie. Din cap se prepara si toba. Pulpele sunt foarte bune pentru prepararea suncii.

Jamboanele sunt foarte bune de preparat friptura la cuptor, fie butul intreg, daca nu e prea mare, fie o bucata potrivita taiata din pulpa.

Jambonul si cotletul sunt partile cele mai bune ale porcului. Din carnea de jambon se pot face snitele, tocatura pentru sarmale sau alte mancaruri.

Cotletul, care este muschiul mare, se poate taia felii, cu costita cu tot, formand "cotletele", care se pot frige pe gratar sau in tigaie sau se poate scoate muschiul intreg de pe os, fara sa fie deloc ciopartit, si se frige intreg la cuptor.

Muschiuletii, muschii mai mici, asezati sub muschiul cel mare, sunt de asemenea parti speciale. Ei se desfac cu cutitul, fara a separa partile, se aplatizeaza putin cu ciocanul de lemn, se frig pe gratar sau se prepara ca snitele. Sunt foarte fragezi.

Din partile de la piept si spate se poate scoate carnea pentru tocatura, pentru carnati sau sarmale si se prepara de asemeenea diverse feluri de mancare din carne de porc.

Sfaturi

Inlatura mare parte din grasimea vizibila inainte de a gati carnea. Organismul nostru are nevoie si de grasimi, pentru o dieta echilibrata, pentru a abosrbi vitamine sau pentru a produce energie, dar prea multa grasime nu este indicata, mai ales ca ridica nivelul colesterolului.

Pregateste carnea de porc cu verdeata si condimente pentru a-i spori aroma. Aceasta metoda de preparare este mai eficienta decat cea care recomanda folosirea sosurilor.

Cand se serveste la masa un fel de mancare din carne de porc, aceasta fiind carne grasa, mai greu de digerat, se va completa meniul cu felul intai si cu un desert mai usoare, mai sarace in grasimi si mai usor de digerat.

Ciorba din oasele de porc, de pe care s-a scos muschiul si carnea de tocat, va fi acrita cu zeama de varza, pentru ca e mai acra dar si pentru proprietatile ei: stimuleaza bila si ajuta digestia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia