Omleta nu trebuie sa fie vartoasa. Trebuie sa fie inchegata bine, dar moale, prajita, dar nearsa, pe deasupra umeda, dar nezemoasa. Obtinerea unei astfel de omlete tine de experienta, de exercitiu.
Pentru omleta, trebuie o tigaie cu fundul gros, caci altfel se arde la fund, inainte ca deasupra sa fie gata.
Pentru 6 oua, este bine ca tigaia sa aiba un dimatru de aproximativ 25 cm. Se prepara cate doua oua de persoana.
Ouale pot fi batute intregi sau se bat albusurile separata, dupa care se adauga galbenusurile. In ultimul caz, omleta iese mai pufoasa si nu mai este atat de grea.
Se pune in tigaie, pe foc, o lingura de unt sau de grasime. Cand untul este incins, se toarna ouale batute.
Spre deosebire de jumari, nu se amesteca, se lasa sa se prinda bine pe toata suprafata. Scopul este sa se obtina o foaie destul de grosuta.
Cand omleta incepe sa se prinda, se introduce o spatula de lemn intre omleta si mijlocul tigaii, pana la mijlocul acesteia, si de jur imprejur, pentru a nu lasa omleta sa se prinda de fundul tigaii si sa se arda. Atentie insa sa nu patrunda cutitul in omleta.
Omleta este gata atunci cand toata masa ei s-a solidificat, la suprafata ramanand foarte putin zemoasa, iar la fund s-a rumenit. Din acest moment nu se mai lasa nici o clipa pe foc, pentru ca se rascoace, iar la fund se arde.
Se da la o parte, se pune garnitura, se impatureste in doua sau trei, se face sa alunece pe farfurie si se serveste.
Garnitura poate sa fie branza, sunca, ciuperci, ficat de pasare, peste. Garnitura se pune pe jumatate de omleta, indoind cealalata jumatate deasupra sau se pune pe mijlocul omletei, invelind-o din ambele parti. Astfel, omleta este impaturita in trei.
Se poate prepara o omleta simpla, punandu-se garnitura in interior, dupa ce omleta este gata, dar garnitura se poate incorpora chiar de la inceput in masa omletei, in ouale crude.
Exista tendinta de a "incarca" omleta, cu prea multa carne sau branza. Cu cat este mai simpla, cu atat omleta este mai buna.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii