Pestele trebuie sa fie foarte proaspat. Se recunoaste dupa ochii bulbucati, urechile de un rosu viu si carnea tare. Se curata de solzi de la coada spre cap. Pestii care nu au solzi, se freaca cu sare pana se albeste pielea; linul se cufunda in apa clocotita, dupa care se rad solzii. Calcanul se jupoaie de piele, dupa ce a fost oparit in apa clocotita. Se scot apoi bronhiile. Pentru a scoate intestinele, se face o taietura longitudinala de-a lungul burtii pana la ultima aripioara dinspre coada. Se taie cu grija sa nu se sparga fierea; se scot icrele, laptii, apoi intestinele. Se taie aripioarele si coada cat mai scurt si se spala apoi sub jet de apa pana iese apa limpede. Se freaca cu sare pe dinauntru si pe dinafara si se lasa sa stea 1-2 ore, dupa care se poate pregati.
Daca pestele se va pregati a doua zi, nu trebuie tinut in apa. Dupa ce i s-au scos maÂruntaiele, se sterge uscat, se sareaza si se lasa invelit la gheata. Pestele care are miros neplacut se pune la fiert, un minut sau doua, intr-o cantitatea mare de apa cu cateva linguri de otet si putina sare, dupa care se scoate si se prepara.
Uleiul in care s-a prajit pestele pierde orice miros daca se pune in el, cat este inca fierbinte, o coaja de paine umezita, apoi un buchetel de patrunjel uscat care se scoate dupa cateva minute.
Laptii se pregatesc in general odata cu pestele. Icrele se lasa la rece (presarate cu sare) 24 de ore, dupa care se pot pregati.
Racii proaspeti trebuie sa fie neaparat vii, sanatosi, vioi, de culoare verde-bruna. Se pun la fiert vii (spalati bine in mai multe ape), in apa clocotita. Inainte de a fi pusi la fiert, se indeparteaza intestinul prin scoaterea a doi solzisori de la mijloc, din coada.
Scoicile, de asemenea, se valorifica numai vii. Daca valvele sunt deschise si nu se inÂchid repede, sau raman deschise, nu se consuma. Scoicile trebuie spalate foarte bine inainte de a fi puse la fiert. Se fierb in putina apa, nu mai mult de 20', deoarece se inÂtaresc.
Autor: Cumatra Ana
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii