Petrecere cu bufet suedez

Bufetul poate fi ori simplu, ori sofisticat, adaptat cerintelor momentului. Un bufet bine planificat te poate elibera de stresul de a servi musafirii la masa si, in plus, prepararea mesei devine mult mai usoara.


Exista doua tipuri de bufet: oaspetii stau pe scaune, in fotolii, si maninca tinind farfuriile in mina sau oaspetii stau la masute micute, unde servesc preparatele. Trebuie sa te gindesti, cind alegi un anumit stil de bufet, ce posibilitati iti ofera spatiul si citi invitati ai. Primul caz se preteaza la un numar mai mare de musafiri. In cazul in care te decizi pentru stilul de bufet cu masute, gindeste-te ca oaspetii sa nu foloseasca prea multe tacimuri, eventual elimina din start cutitele, pentru ca nu va fi loc suficient.


Numarul si tipul preparatelor pe care le servesti depinde de tine. Poti opta pentru mincaruri mai "pretioase", cum ar fi fripturi cu garnituri diverse sau te poti limita la salate si la prajituri, pentru desert. Cind planifici meniul ia in calcul tipul de eveniment, bugetul si timpul pe care il ai la dispozitie.

Aranjeaza bufetul pe o suprafata larga, cum ar fi masa din bucatarie sau din camera (daca ai), astfel incit aceasta sa aiba cit mai multe laturi libere. Daca ai la dispozitie doua mese care nu sint foarte mari si exista suficient spatiu in camera, le poti amenaja pe amindoua, astfel incit mai multi musafiri sa se poata servi concomitent. Bauturile plaseaza-le in alta zona pentru a evita aglomeratia.

Daca ai foarte multi invitati, aranjeaza mai multe zone; pe o masa pune mincarea, pe alta, bauturile si aperitivele, pe o masuta mica aranjeaza desertul. Fiecare masa trebuie sa aiba tacimurile necesare si servetele.

Aranjeaza bufetul in mod practic: la margine pune farfurii goale, pentru ca musafirii sa aiba usor acces la ele. O idee foarte buna este sa servesti in farfurii de plastic. Pentru ca acestea sa fie usor de apucat, pune intre farfurii servetele, astfel incit colturile servetelelor sa ramina in afara. Platourile cu mincare aranjeaza-le astfel incit accesul sa se faca usor si incearca sa alternezi felurile de mincare. De preferabil, desertul ar trebui plasat pe o masa diferita.

Daca nu ai suficiente pahare sau farfurii, poti opta ori pentru plastic ori pentru mai multe tipuri: in ultima vreme se poarta divertismentul, astfel ca nu va fi o dovada de prost gust. Evita monotonia pe masa, variind marimea si tipul platourilor. Nu evita cutiute, farfurii, platouri de plastic, din cele pe care le folosesti zi de zi la bucatarie. Acopera masa cu fata de masa, care poate sa aiba diverse imprimeuri, daca este un eveniment mai putin formal.

Pentru ca servirea sa fie cit mai eficienta, taie mincarea in bucati mici, cubulete, felii. Decoreaza cu frunze de salata si felii de lamiie. Daca alegi salate sau paste, pentru care este nevoie de amindoua miinile pentru servire, lasa loc in fata platoului pentru ca musafirii sa isi puna farfuriile.

Atentie la decorarea platourilor! Alege contrastul. Elementele de decor trebuie sa puna in evidenta mincarea, nu sa o "eclipseze". Iata citeva sugestii: felii de lamiie si portocala, verdeata, fructe, floricele, felii de morcov, de ceapa, nuci prajite, ciocolata rasa, maioneza, smintina.

Tine minte: cea mai reusita petrecere este aceea unde invitatii se simt bine, unde exista buna-dispozitie si gazdele sint ospitaliere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia