Pepenele galben este originar din Persia, de unde a ajuns in zona mediteraneana. Semintele de pepene au fost aduse in America de catre Columb, care scria ca le-a remarcat si in India. Pepenele galben este consumat in China, Grecia, Roma si Egipt de mii de ani. In SUA a inceput sa fie comercializat la mijlocul anilor 1800.
In Romania se gasesc mai multe soiuri de pepene galben, clasificate in functie de aparitie: Ica este extratimpuriu; Turchestan si Cantalup sint soiuri semitimpurii, iar Ogen si Comoara Ungariei - soiuri semitirzii.
Pepenele, cunoscut cu denumirea de cantalup, este cel care are coaja cu striatii, cu galben sau auriu, cu usoara tenta de gri. Este originar din Italia, dateaza inca de pe vremea romanilor, in uma cu 2.400 de ani i. Hr. si poarta numele unui unei gradini papale, unde se pare ca a fost remarcat pentru prima data. Este foarte raspindit in Europa si mai putin in America. In prezent, in SUA, pentru pepenele galben este folosit, generic, termenul "cantalup".
Pepenele galben este unul dintre cele mai sanatoase fructe: reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii. Pepenele galben este mai bogat in vitamina C decit cel rosu si, in plus, contine beta caroten, antioxidant necesar organismului. De asemenea, are acid folic, care imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac.
Nu este de mirare ca pepenele galben este unul dintre fructele consumate foarte des in SUA, 30% dintre familii cumparind un astfel de fruct saptaminal.
Informatii nutritive pentru 100 de grame de pepene galben:
apa 89.78 g
energie 35 kcal
proteine 0,88 g
lipide 0,28 g
carbohidrati 8,36 g
fibra 0,8 g
calciu 11 mg
fier 0,21 mg
magneziu 11 mg
fosfor 17 mg
sodiu 9 mg
vitamina C 42,2 mg
acizi grasi, saturati 0,071 g
O ceasca plina cu pepene galben contine aceeasi cantitate de vitamina C cit o portocala si de zece ori mai mult vitamina A. Pepenii care au miezul mai portocaliu au un continut mai mare de vitamina A.
Pepenii trebuie sa fie grei si parfumati. Pentru o alegere corecta, cintareste in mina doi pepeni asemanatori ca marime. Ia-l pe cel mai greu! Daca presezi usor coaja cu degetul, ar trebui sa se simta o aroma puternica, daca este copt. Pepenii galbeni trebuie pastrati la frigider, in punga de plastic. Daca nu sint suficienti de copti, pot fi tinuti si la temperatura camerei, in punga de hirtie, dar maxim doua zile.
Pentru a alege pepenele potrivit, poti sa te orientezi si in functie de culoare: cind sint cruzi, verdele alterneaza cu gri, la maturitate predomina verde uniform si devin galben deschis cind sint copti. Asadar, alege pepenele care are cit mai putina culoare verde.
Cind il servesti, fii inventiv! Coaja pepenelui galben poate fi un excelent recipient pentru pastrarea supelor, salatelor de fructe sau de pui.
Daca pina acum ai mincat pepenele galben doar ca desert, azi poti incerca o experienta noua, pregatind o salata din Italia:
Insalata di Melone
Ingrediente: un pepene galben, copt, taita bucati, curatat de seminte; frunze de salata verde; sare si piper; 2 lingurite ulei; 2 lingurite otet; 2 lingurite frunze de arpagic
Mod de servire: Se sareaza si se pipereaza bucatile de pepene, se asaza pe frunze de salata, se presara ulei si frunze de arpagic.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii