Minunea dintr-un bob

In folclorul american se spune ca in fiecare bob de porumb locuieste un spirit. Acesta este tacut, multumit sa traisca in liniste, dar devine furios cind "casuta" lui se incinge. Cu cit se infierbinta mai tare, cu atit devine mai nervos pina cind sare din casuta.


Asa spun povestile... dar stiinta este de alta parere. Fiecare bob de porumb contine o mica picatura de apa inchisa intr-un cerc de amidon. Amidonul moale este inconjurat de partea dura a bobului. Pe masura ce bobul de porumb se incalzeste, apa se extinde si presiunea apasa asupra peretelui bobului. Acesta cedeaza, facind ca porumbul sa explodeze.

Pe masura ce explodeaza, amidonul moale din porumb se umfla, intorcind suprafata interioara spre exterior. Aburul dinauntru (fosta picatura de apa) este eliberat si floricica s-a format!

Floricelele sint sanatoase pentru organism deoarece sint bogate in fibra si au putine calorii. Contin o cantitate ridicata de carbohidrati si au mai multe proteine decit cartofii.

100 de grame de floricele contin 31 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrati, 1 gram de fibra si foarte putine grasimi.

Floricelele au aparut, cel mai probabil, in Mexic, dar obiceiul de a face porumbul sa explodeze era intilnit si in China, Sumatra sau India. Resturi de floricele au fost descoperite intr-o pestera din New Mexico, in anul 1948. Variind ca marime, acestea dateaza de acum 5.600 de ani. De asemenea, in mormintele din Peru s-a gasit porumb de floricele, cu o vechime de peste 1000 de ani. Si in sud-vestul regiunii americane Utah, unde in vechime locuiau indienii Pueblo, s-a gasit o floricica, veche de 1000 de ani.

Cortez a decoperit, in 1519, ca aztecii din Mexic obisnuiau sa isi infrumuseteze rochiile cu floricele de porumb sau le utilizau la crearea colierelor.

Un singur tip de porumb este bun pentru floricele si se numeste zea mays everta. Cel mai mare cultivator de astfel de porumb este SUA.

Floricelele sint gustoase si economice, ca pret si timp. In plus, sint foarte usor de preparat. Iata citeva sfaturi:

Incalzeste recipientul in care le faci. Adauga un sfert de cana de ulei si asteapta sa se incinga, dar nu foarte tare. Daca uleiul incepe sa fumege, este prea fierbinte.
Testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte aruncind una - doua boabe de porumb. Daca este suficient de incins, acestea vor inflori sau vor se vor roti in ulei. Pune boabe de porumb exact cit sa acopere fundul vasului. Scutura tigaia pentru a te asigura ca boabele sint acoperite cu ulei.
Boabele care nu infloresc nu au suficienta apa in interior pentru a exploda.
Nu incerca sa faci floricelele in unt, pentru ca acesta se arde.

Floricele sint ideale pentru a fi consumate intre mese pentru ca sint satioase, dar nu strica apetitul. Pot fi asezonate cu diverse condimente sau alte alimente, ca stafide, fructe si brinza, fiind perfecte pentru o gustare.

Floricelele poti fi amestecate, cind sint calde, cu sos de mustar, facut din mustar, cimbru si piper, cu amestec de unt si brinza topita, cu amestec de marar uscat si coaja de lamiie sau cu sos de unt topit, dafin, patrunjel uscat, praf de usturoi si parmezan.

Atentie: Parintii nu trebuie sa le dea copiilor floricele decit dupa 4 sau 5 ani, pentru ca, fiind mici, risca sa se inece. In plus, trebuie sa fie atenti ca atunci cind cei mici maninca floricele sa stea linisititi, pentru a evita acest risc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia