Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa.
Maslinele sunt fructe valoroase, avand un continut ridicat de lipide (ulei 20%...35%), proteine si glucide. Maslinele se consuma numai prelucrate prin sarare si marinare. In cazuri speciale li se aplica si un tratament cunoscut sub numele de confit�s. Acest termen se refera la eliminarea gustului amar prin tratarea cu o solutie alcalina care indeplineste conditiile de calitate alimentara.
In functie de calibru si provenienta, maslinele se comercializeaza in doua clase de calitate: - Calitatea I - in care sunt cuprinse maslinela cu un calibru pana la 240 buc/kg si maslinele provenite din Turcia, indiferent de calibru, din anumite zone cum sunt Mundanya, Gemlik, Erdek, Iznik si Edincick.
- Calitatea a II-a - in care sunt cuprinse maslinele cu un calibru de peste 240 buc/kg.
Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa (ah! De cate ori nu am vazut asta prin magazine!).
Tipuri comerciale de masline
Masline verzi in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline blonde in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline negre in saramura ( confit�s naturale sau ridate natural)
Masline negre in sare uscata ( confit�s naturale sau ridate natural)
Pentru a corespunde conditiilor de calitate maslinele trebuie sa fie sanatoase, neatacate, ajunse la maturitate, nealterate. De asemenea, trebuie sa prezinte aspectul, culoarea, consistenta, mirosul si gustul caracteristice tipului comercial si soiului, in functie de tratamentul la care au fost supuse.
Caracteristici fizico-chimice
Pentru toate tipurile comerciale se prevede continutul procentual in sare (%NaCl) care variaza de la 6 la 14% si pH-ul solutiei de maxim 4,5. Se mai reglementeaza si continutul admis de corpuri straine, fructe cu defecte, precum si conditiile referitoare la infestarea cu musca Dakos (max. 10% intr-o unitate de ambalaj). Ambalare, marcare, pastrare Maslinele se ambaleaza in borcane de sticla cu capac Omnia sau Twistoff, in pungi din material plastic termosudate, vidate, in bidoane sau butoaie din material plastic marcate conform H.G. nr. 84/1996. Pastrarea maslinelor se face in spatii amenajate, racoroase (max. + 20�C), dezinfectate, aerisite, deratizate, iar transportul se realizeaza cu vehicule curate, dezinfectate, acoperite. Termenul de valabilitate variaza in functie de conservantii utilizati de aplicarea pasteurizarii putand ajunge pana la 12 luni.
"Acest material este realizat cu sprijinul APC Romania".
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii