Pana acum, legumele prajite in ulei erau considerate nesanatoase, dar un nou studiu realizat de o Universitate din Spania arata ca lucrurile stau un pic altfel.
Se pare ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin este mult mai sanatoasa decat fierberea lor.
Dupa mai multe experimente, cercetatorii spanioli au ajuns la concluzia ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin creste puterea anti-oxidanta a substantelor continute de acestea, ce previn aparitia unor boli grave precum cancer sau diabet.
De asemenea, prin fierbere, multe dintre aceste substante se pierd sau trec in apa in care legumele au fost preparate termic si care de multe ori este aruncata atunci cand pregatim anumite feluri de mancare.
Profesorul Cristina Samaniego Sanchez, de la Universitatea din Granada a declarat:
"Putem confirma ca prajirea este metoda de gatire care creste cantitatea de fenoli din legume, spre deosebire de alte metode de gatire a legumelor. Acest lucru se intampla din cauza transferului de fenoli din uleiul de masline extravirgin in legume, amplificand concentratia acestora."
Fenolii sunt substante care au efecte anti-imbatranire, anti-oxidante, anti-cancerigene. Asa ca este de dorit ca dieta noastra sa fie cat mai bogata in fenoli.
Studiul in urma caruia a fost facuta aceasta descoperire a fost publicat deja in publicatia Food Chemistry.
Iata si o reteta de legume prajite in ulei pe care o puteti incerca: Stir fry cu legume.
Sursa articol: telegraph.co.uk
Sursa foto: topreviews-cassiebrehm.blogspot.ro
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postpentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padureSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofi
Comentarii