Pana acum, legumele prajite in ulei erau considerate nesanatoase, dar un nou studiu realizat de o Universitate din Spania arata ca lucrurile stau un pic altfel.
Se pare ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin este mult mai sanatoasa decat fierberea lor.
Dupa mai multe experimente, cercetatorii spanioli au ajuns la concluzia ca prajirea legumelor in ulei de masline extravirgin creste puterea anti-oxidanta a substantelor continute de acestea, ce previn aparitia unor boli grave precum cancer sau diabet.
De asemenea, prin fierbere, multe dintre aceste substante se pierd sau trec in apa in care legumele au fost preparate termic si care de multe ori este aruncata atunci cand pregatim anumite feluri de mancare.
Profesorul Cristina Samaniego Sanchez, de la Universitatea din Granada a declarat:
"Putem confirma ca prajirea este metoda de gatire care creste cantitatea de fenoli din legume, spre deosebire de alte metode de gatire a legumelor. Acest lucru se intampla din cauza transferului de fenoli din uleiul de masline extravirgin in legume, amplificand concentratia acestora."
Fenolii sunt substante care au efecte anti-imbatranire, anti-oxidante, anti-cancerigene. Asa ca este de dorit ca dieta noastra sa fie cat mai bogata in fenoli.
Studiul in urma caruia a fost facuta aceasta descoperire a fost publicat deja in publicatia Food Chemistry.
Iata si o reteta de legume prajite in ulei pe care o puteti incerca: Stir fry cu legume.
Sursa articol: telegraph.co.uk
Sursa foto: topreviews-cassiebrehm.blogspot.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii