Legume? Cum?

Prima regula: alege ingrediente de calitate. Cu cit legumele sint mai proaspete, cu atit produsul final va fi mai reusit.


Legumele proaspete, pe care le cumperi din piata, pot fi gatite intregi, cum ar fi pastaile, fasolea sau cartofii de dimensiuni mici. Spanacul si frunzele de varza se ruleaza spre virf si se asaza pe o parte in tigaie. Alte legume trebuie taiate neaparat pentru a fi patrunse, cum sint sfecla, cartofii de dimensiune mare, verzisoarele de Bruxelles.

La unele mese este potrivit doar un tip de leguma, in timp ce la alte preparate este nevoie de o combinatie. In acest caz este foarte important sa stii ordinea in care se adauga legumele, pentru ca nu toate au acelasi timp de gatire.

Timp de fierbere:

45 minute: dovlecei, morcovi

25 minute: cartofi, broccoli � bucati intregi, pastai, mazare, telina, radacina de patrunjel

15 minute: usturoi, varza, ardei, conopida, ceapa

7 minute: ciuperci, buchetele de broccoli, dovlecei

Legumele verzi nu trebuie gatite prea mult. Pentru a le pastra aroma, culoarea, textura si valoarea nutritiva trebuie tinute pe foc doar pina se inmoaie. Cu cit se foloseste mai putina apa la gatit si cu cit este mai redus timpul de preparare, cu atit substantele nutritive se vor pastra. Legumele trebuie gatite cu atentie, pentru ca cele de culoare verde inchis sint excelente surse de vitamina A si C si, prin fierbere exagerata, se distruge continutul nutritiv.

Legumele verzi contin un pigment de colorare numit clorofila. Daca sint gatite prea mult si daca se aduga substante acide (otet) vor deveni maronii la culoare. Nu se pune bicarbonat de sodiu pentru a grabi fierberea; desi pastreaza culoarea verde, distruge vitaminele si inmoaie legumele.

Asadar, retine:

Legumele verzi se gatesc intr-o cantitate mica de apa, sarata, pina cind se inmoaie
Nu se pune otet sau lamiie la gatit
Legumele se pot gratina in putin ulei incins, intr-o tigaie, pina se inmoaie

Pigmentii rosii din legume, cum ar fi cazul verzei rosii, ridichilor, sfeclei, se dizolva repede la gatit. Daca vrei sa nu isi piarda culoarea adauga o substanta acida, cum ar fi sucul de lamiie, de portocale sau otetul.

La sfecla se pastreaza mai bine culoarea daca pastrezi frunzele si radacina si o cureti dupa ce s-a fiert.

Pentru ca varza sa nu devina albastrie la fiert, adauga la fiert un mar, suc de lamiie sau un pic de otet.

Sugestii de combinatii de legume:

Se taie dovleacul rondele, ciupercile in bucati mici, spanacul fisii sau se lasa frunzele intregi. Morcovii se taie bucati; se pune mazarea boabe. Se toaca varza. Ceapa si dovleceii se taie felii. Cartofii se taie bucati, patrunjelul se toaca. La sfirsit se adauga broccoli si conopida

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia