Asemanator curcubeului, avem 7 culori de baza, pe care le putem combina dupa bunul plac. Stim ca, de multe ori, copii sunt cei care reactioneaza cel mai mult la culoarea alimentelor. De exemplu, unii nu vor sa manance alimente care sunt galbene. De aceea, am considerat ca este important sa stim cu totii ce vitamine si nutrienti contin alimentele, in functie de culoarea pe care o au. 1. Culoarea alb-verzuie – este caracteristica legumelor si fructelor precum ceapa, usturoiul, telina, andivele, anghinarea, sparanghelul, prazul, arpagicul, etc. Aceasta culoare se datoreaza unor antioxidanti ce impiedica dezvoltarea tumorilor maligne. 2. Culoarea verde – este specifica pentru broccoli, varza, varza de Bruxelles,conopida. Legumele capata aceasta culoare de la o serie de antioxidanti ce stabilizeaza structura A.D.N.-ului celular. Totodata elibereaza si enzime care neutralizeaza, la nivelul ficatului, diverse substante chimice care pot cauza cancer. 3. Culoarea galben – verde – o gasim la ardei, avocado, porumb, castraveti, fasole verde, mazare, salata, spanac, dovlecei, pepene galben, kiwi, etc. Aceasta culoare este data de anumite substante care neutralizeaza diversi carcinogeni, capabili sa altereze transmiterea corecta a informatiei genetice. 4. Culoarea galben – portocalie – este caracteristica portocalelor, tangerinelor, nectarinelor, piersicilor, papayaei etc. Ea se datoreaza prezentei anumitor substante ce pot inhiba sinteza colesterolului, care este respunzator de cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. 5. Culoarea portocalie – o gasim in morcovi, mango, caise, cantalup, dovleac, cartofi dulci; Este relevata de continutul in alfa- si beta-caroteni, antioxidanti ce imbunatatesc comunicarea celulara si au rol in prevenire cancerului pulmonar. 6. Culoarea rosie – este specifica pentru rosii (mai ales in pasta de tomate facuta in casa), pepene rosu, grapefruit roz,capsuni. Culoarea este data de o substanta ce provoaca producerea anumitor enzime, care protejeaza celulele de oxidare si de actiunea ultravioletelor. 7. Culoarea rosie – violet – este caracteristica pentru mere rosii, ardei rosii, afine, coacaze, cirese, merisoare, struguri rosii, prune, rodii, pere rosii, vin rosu etc. Ea provine de la o serie de enzime ce blocheaza inmultirea vaselor tumorale si protejeaza impotriva cancerului gastro-intestinal. Acum ca v-am prezentat o gama intraga de culori si beneficiile lor nutritionale, va invit sa experimentati cu cat mai multe contraste cromatice in mesele dumneavoastra zilnice. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii