Indigestia si arsurile stomacului sunt cauzate de cresterea sau descresterea secretiei de acid gastric si a altor enzime cu un rol important in digestie. Simptomele includ arsuri, gaze, greata si senzatia de balonare. Refluxul esofagian este cauzat de urcarea acidului gastric din stomac spre esofag. Cam asa suna descrierea stiintifica a senzatiei de disconfort de dupa o masa grea. La inceputul meselor copioase, este bine sa "pregatim" sucurile gastrice cu o salata facuta din fructe sau legume.
Inainte de masa sau in timpul mesei, se recomanda sa nu se consumate prea multe lichide care "dilueaza" sucurile gastrice. Masa poate fi continuata cu un ou, putina friptura, la care adaugati putin vin sau tarie de calitate - lichior amar sau coniac.
E bine de stiut ca alimentele foarte grase stagneaza prea mult timp in stomac, ceea ce produce congestia stomacului si a mucoasei gastrice, ingreunand digestia.
Arsurile la stomac apar deoarece unele sucuri gastrice urca din stomac spre esofag. Cand acesti acizi vin in contact cu esofagul, ard peretii acestuia cauzand acele dureri specifice.
Indigestia si arsurile stomacale sunt in mod obisnuit cauzate de surplusul de alimentatie, obezitate, alimente grele, ciocolata, bauturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea si tigari.
Indigestia poate sa apara daca mancati atunci cand sunteti nervosi sau mancati foarte repede, nemestecand bine mancarea. Eliminind aceste cauze faceti un prim pas in prevenirea aparitiei indigestiei.
Incercati sa mancati putin, incet, limitati consumul de lichide in timpul meselor, evitati mancarurile condimentate si optati pentru carbohidrati care se gasesc in toate cerealele, paine, orez brun, paste.
Printre remediile naturale recomandate se numara sucul de morcovi si sfecla, baut dimineata pe stomacul gol, foarte bun in asemenea afectiuni.
De asemenea, specialistii recomanda si ceaiuri faimoase pentru efectele lor:
- Ceaiul de menta, datorita efectului antispasmodic este un bun remediu contra crampelor stomacale.
- Ceaiul de musetel permitind si eliberarea gazelor.
- Ceaiul de ulm.
- Ceaiul de ghimbir reduce gazele, balonarea si durerea.
- Gelul de aloe vera alina durerile stomacului.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii