Cel mai des intalnit, cu o larga raspandire in randul populatiilor de diferite nationalitati este postul religios, pentru romani postul crestinesc. Practicat de mii de ani, transmis din generatie in generatie, el a devenit parte integranta din viata crestinului practicant.
Postul Mare denumit si Postul Patruzecimii sau Postul Pastelui, este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamini, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive.
Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar. Are loc trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, la o alimentatie in principiu de origine vegetala, bazata pe oferta de primavara, leguminoasa in special, care creeaza un aport de vitamine si minerale ce ajuta organismul sa treaca peste astenia de primavara.
Se subantelege ca postul are efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice stiindu-se ca produsele de origine animala se altereaza rapid lasand multe reziduuri in organism. Astfel, in traditia crestina, postul Pastelui are rolul de a curata fiinta umana dupa excesele alimentare din timpul iernii permitandu-i renasterea la o conditie mai pura si vitala in acord cu noile forte regeneratoare ale primaverii.
Pe durata postului este recomandata o alimentatie din care sa lipseasca carnea, ouale, untul, laptele smantana si alte produse lactate. O data cu trecerea la alimentatia de post are loc o scadere a aportului de proteine si grasimi de origine animala. Acestea asigura o senzatie de satietate de durata mai lunga datorita digestiei mai greoaie. Astfel, poate aparea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic sa se treaca la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmari o dozare adecvata a portiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu aparea o supra/subalimentare.
Alimente care se pot manca:
- orice produs din soia: carne de soia, lapte de soia, iaurt de soia
- legume si fructe
- halva
- biscuiti
- produse de patiserie fara oua, lapte, branza, unt sau carne
- miere, dulceturi
- fulgi de orice fel: orz, ovaz, porumb
- muraturi
- mamaliga
- zacusca
- masline
- fructe uscate
- carne de peste � conform randuielilor bisericesti, pe toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste: prima pe 25 martie,de Buna Vestire si a doua, pe 16 aprilie de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii)
Dar Postul nu inseamna numai alimentatie fara carne, lapte, branza si oua, ci mult mai mult, respectiv iertare, impacare, bunatate si rabdare.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii