Iaurtul este un aliment foarte apreciat mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului, cum ar fi intarirea sistemului imunitar sau reducerea riscului aparitei cancerului de colon si de san.
De asemenea, iaurtul este o importanta sursa de calciu (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atat de mult potasiu cat o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu.
Totodata, copiii si adolescentii care consuma regulat iaurt au sanse mai mici de a deveni supraponderali, acestia avand un aport caloric si de grasimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu si vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masa corporala, circumferinta taliei si marimea pliului subscapular.
La aceasta concluzie au ajuns medicii, intr-un plan de actiune recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Drept urmare, consumul zilnic de iaurt (fara arome si indulcitori) ne poate face pe toti mai sanatosi si mai putin predispusi la a deveni supraponderali.
''Obezitatea in randul copiilor este o preocupare importanta pentru specialistii din intreaga lume. Aceasta afectiune este un factor de risc pentru aparitia unor complicatii si boli grave, precum diabetul de tip 2, chiar si in randul populatiei foarte tinere. In Statele Unite, in urma cu un deceniu, mai putin de 3% din cazurile de diabet nou descoperite la adolescenti erau de tip 2, in timp ce in prezent ponderea acestora a crescut la 45%. Combinata cu un program sustinut de miscare, alimentatia adecvata este prima si cea mai eficienta solutie pentru scaderea prevalentei obezitatii, iar consumul zilnic de lactate si indeosebi de iaurt este o necesitate la orice varsta, beneficiile acestui consum fiind demonstrate in studii recente efectuate la copii si adolescenti'', a declarat dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED), potrivit unui comunicat trimis presei.
Datele de consum alimentar arata ca, in medie, un roman consuma intr-un an:
- 21 kg zahar
- 74 kg fructe (care contin 7 kg zaharuri)
- 7,3 kg de iaurt
- 16 kg grasimi (uleiuri vegetale, margarina, untura si unt)
- 90 litri de bere
- 154 litri de bauturi racoritoare indulcite (cu un aport de aproximativ 12 kg de zahar)
Un alt studiu, realizat la nivel european, arata ca 46% din adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13-17 ani nu iau micul dejun.
In acelasi timp, gustarile cele mai consumate de catre copii si adolescenti sunt biscuiti si dulciuri (40%), fructe (25%) si doar 9% produse lactate.
Avand in vedere toate aceste aspecte, tineti minte ca doar cu un pahar de iaurt pe zi, la micul dejun sau ca o gustare intre mese, putem preveni aparitia obezitatii si a altor boli grave nu doar la copii, dar si la adulti.
Sursa articol: agerpres.ro
Sursa foto: bbc.co.uk
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii