Iaurtul este un aliment foarte apreciat mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului, cum ar fi intarirea sistemului imunitar sau reducerea riscului aparitei cancerului de colon si de san.
De asemenea, iaurtul este o importanta sursa de calciu (400 mg de Ca la un pahar), o sursa de proteine (8 mg), are tot atat de mult potasiu cat o banana si un continut ridicat de vitamina B2, fosfor si magneziu.
Totodata, copiii si adolescentii care consuma regulat iaurt au sanse mai mici de a deveni supraponderali, acestia avand un aport caloric si de grasimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu si vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masa corporala, circumferinta taliei si marimea pliului subscapular.
La aceasta concluzie au ajuns medicii, intr-un plan de actiune recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Drept urmare, consumul zilnic de iaurt (fara arome si indulcitori) ne poate face pe toti mai sanatosi si mai putin predispusi la a deveni supraponderali.
''Obezitatea in randul copiilor este o preocupare importanta pentru specialistii din intreaga lume. Aceasta afectiune este un factor de risc pentru aparitia unor complicatii si boli grave, precum diabetul de tip 2, chiar si in randul populatiei foarte tinere. In Statele Unite, in urma cu un deceniu, mai putin de 3% din cazurile de diabet nou descoperite la adolescenti erau de tip 2, in timp ce in prezent ponderea acestora a crescut la 45%. Combinata cu un program sustinut de miscare, alimentatia adecvata este prima si cea mai eficienta solutie pentru scaderea prevalentei obezitatii, iar consumul zilnic de lactate si indeosebi de iaurt este o necesitate la orice varsta, beneficiile acestui consum fiind demonstrate in studii recente efectuate la copii si adolescenti'', a declarat dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED), potrivit unui comunicat trimis presei.
Datele de consum alimentar arata ca, in medie, un roman consuma intr-un an:
- 21 kg zahar
- 74 kg fructe (care contin 7 kg zaharuri)
- 7,3 kg de iaurt
- 16 kg grasimi (uleiuri vegetale, margarina, untura si unt)
- 90 litri de bere
- 154 litri de bauturi racoritoare indulcite (cu un aport de aproximativ 12 kg de zahar)
Un alt studiu, realizat la nivel european, arata ca 46% din adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13-17 ani nu iau micul dejun.
In acelasi timp, gustarile cele mai consumate de catre copii si adolescenti sunt biscuiti si dulciuri (40%), fructe (25%) si doar 9% produse lactate.
Avand in vedere toate aceste aspecte, tineti minte ca doar cu un pahar de iaurt pe zi, la micul dejun sau ca o gustare intre mese, putem preveni aparitia obezitatii si a altor boli grave nu doar la copii, dar si la adulti.
Sursa articol: agerpres.ro
Sursa foto: bbc.co.uk
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii