Intocmai ca un vin vechi, al carui gust devine de calitate si a carui aroma se intareste, piersica a devenit, in 4.000 de ani de existenta, mai gustoasa, mai frumoasa, mai parfumata. De la primul piersic din gradinile Chinei pina la piersicile din compotul pe care il cumperi din supermarket este un drum lung, pe care il poti parcurge alaturi de Culinar.
Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China, in urma cu 4.000 de ani si erau simbolul imortalitatii, in ciuda faptului ca piersicul are o viata destul de scurta, de 20 de ani. Legenda povesteste despre Piersicul Zeilor, care infloreste o data la trei mii de ani. Fructele acestui copac dau viata eterna, sanatate si virilitate. In religia taoista chineza, piersica este considerata cel mai sacru fruct. Chiar si astazi, piersicile sint servite sarbatoritilor, la zilele de nastere, ca simbol al sperantei si longevitatii. In Grecia si Persia, au fost cunoscute acum 2.400 de ani. De altfel, numele fructului, Prunus Persica provine de la numele tarii, Persia, si inseamna pruna persana. Romanii au fost incintati de acest fruct si au inceput sa il cultive. Ei ii spuneau si persicum malum (mere persane). Din Italia, piersica s-a raspindit rapid in intreaga Europa si, de aici, in America. Se crede ca spaniolii care s-au stabilit aici au adus cu ei miraculosul fruct. In zilele noastre, in zona de granita a Chinei cu Pakistanul, inca se gasesc piersici in stare salbatica. In prezent, exista 700 de tipuri de piersici, iar SUA produce un sfert din cantitatea cultivata in lume.
Piersica este un fruct bogat in beta caroten, un agent antioxidant cu rol in protejarea sistemului imunitar. De asemenea, piersica are vitamina B, acid folic, vitamina C, calciu, potasiu si zinc. O piersica de marime medie contine doar 37 de calorii. Simburii de piersica, la fel ca cei de migdala, au o substanta toxica, acid hydrocyanic, care, consumat in cantitate mare, poate fi fatal. Uleiul din simburi este folosit pentru preparatele cosmetice. Frunzele si scoarta copacului sint folosite pentru prepararea ceaiurilor medicinale in tratarea bronsitei, tusei si gastritei. Fructele au efect laxativ si diuretic, stimulind digestia.
Alege piersicile care au o culoare galbena intensa. Culoarea rosie nu este neaparat un semn ca piersica este copata. Selecteaza piersici usor crude, tari, daca vrei sa le pui la murat; piersici copate, tari, pentru a le usca sau conserva (gem, jeleu); piersici foarte bine coapte, daca le congelezi sau le consumi imediat si piersici foarte copate, zemoase, pentru dulciuri.
Piersicile continua sa se coaca si dupa ce sint culese, dar isi pastreaza aceeasi cantitate de zahar. Cel mai bun mod de a le grabi coacerea este sa le tii intr-o punga de hirtie. Daca se pastreaza in pungi de plastic, piersicile se inmoaie foarte tare.
Piersicile rezista, la temperatura camerei, maxim doua zile, de aceea este bine sa le pastrezi in frigider, unde se mentin pina la doua saptamini. Aroma este maxima daca sint consumate la temperatura camerei. Daca nu iti place coaja de piersica sau daca vrei sa folosesti piersicile la deserturi si trebuie sa le cureti, cel mai rapid mod este sa le tii citeva minute in apa care fierbe si apoi citeva minute in apa rece.
Piersicile pot fi consumate proaspete, se pot usca sau se pot prepara ca gem, jeleu, sau pot fi ingrediente ale salatelor cu brinza, aperitivelor si deserturilor. Piersicile se innegresc foarte repede dupa ce sint taiate. Pentru a evita acest fenomen, trebuie stropite cu suc de lamiie. In cazul in care sint folosite la prajituri, pentru a pastra gustul dulce, sucul de lamiie poate fi inlocuit cu cel de portocala sau ananas.
Piersicile uscate trebuie sa fie coapte, curatate si taiate in jumatati sau sferturi si stropite cu suc de lamiie, pentru a preveni innegrirea. Pot fi folosite la prajituri, inghetate si alte deserturi. Iata o reteta de sos de piersici, pe care poti sa o incerci si tu:
Sos de piersici pentru gratar
Ingrediente: o conserva de piersici in suc sau piersici taiate si curatate, 5 grame zahar, 6 lingurite ketchup, 6 lingurite otet, 2 lingurite sos de soia, 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita ghimbir uscat, tocat, sare, piper
Mod de preparare: Zeama de la piersici se pune la incalzit intr-un vas. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se lasa citeva minute. Se adauga zaharul si se amesteca pina se topeste. Piersicile se fac pasta si se pun in vasul de pe foc impreuna cu restul ingredientelor.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii