Fructul ingerilor

Scriitorul Mark Twain spunea ca, atunci cind maninci pepene, te gindesti ca probabil asta ar trebui sa manince ingerii. Iar un celebru tenor, Enrico Caruso, rezuma efectele binefacatoare ale pepenelui astfel: maninci, bei, iti speli fata. O bogatie se ascunde dincolo de verdele frumos al pepenelui pe care il vezi in piata sau la supermarket, de care trebuie sa profiti!

Pepenele nu este doar gustos, ci si o sursa de substante de care organismul are nevoie, pentru a functiona corespunzator. Acesta contine o substanta numita lycopen, un pigment rosu, ce face parte din grupul caretoneidelor, substante care dau culoarea rosie, galbena si portocalie fructelor. Pepenele, rosia, grapefruit rosu si guava sint fructele cu cel mai mare continut de lycopen. Rolul acestei substante este de a distruge peroxidul de hidorgen si agentii liberi de oxigen din organism, care, la rindul lor, distrug celulele.

Cercetatorii noteaza ca in 250 de grame de pepene se gasesc 80 de calorii si ofera organismului 25% din necesarul de vitamina A, B6 si C. Continutul de grasimi si colesterol al acestui fruct este 0%. In plus, cele 250 de grame contin 1 gram de proteine, 19 grame carbohidrati, 10 miligrame sodiu si un gram de fibra

Pepenele provine din sudul Africii, din Desertul Kalahari. Primele scrieri despre pepene dateaza din Egipt, de peste 6.000 de ani. De aici, a ajuns in bazinul mediteranean, raspindindu-se, pina in secolul al XIII-lea, in restul Europei. In prezent, pepenele este cultivat in 96 de tari din intreaga lume.

In Israel si Egipt, gustul dulce al pepenelui este asociat cu cel sarat al brinzei Feta. Grecii au fost cei care au descoperit parfumul si gustul pepenilor murati, foarte cautati, acum, in China si Japonia. In unele tari, simburii de pepene se prajesc si se maninca. In Orient, pepenele este un dar pe care poti sa il faci cind mergi in vizita.

Cum il alegi si cum il pastrezi

Alege un pepene cu aspect placut, simetric, fara taieturi si zgirieturi.
Ridica-l, pentru ca sa iti dai seama cit este de greu. Avind in vedere ca pepenele este 92% apa, trebuie sa fie greu.
Intoarce pepenele pe toate partile. Trebuie sa aiba o pata galbena, in locul unde a stat pe pamint. Daca pata este alba inseamna ca nu este sficient de copt.
In interior trebuie sa fie tare, dens.
Pentru a-i pastra aroma si prospetimea, trebuie tinut la frigider, in punga de palstic sau invelit cu folie de plastic. Odata cules, pepenele nu se mai coace.
Pepenii rezista intre 5 si 7 zile la temepratura camerei.
Cel mai rapid mod de a scoate simburii este sa tai pepenele in sferturi si sa tai feliile de-a lungul rindurilor de simburi. Apoi ii scoti folosind o furculita sau virful cutitului.

Incearca sa congelezi sucul de pepene in cuburi de gheata, pentru a da aroma bauturilor. Cea mai simpla metoda de a prepara sucul de pepene este sa ii il tai, sa ii scoti semnitele si sa il amesteci la blender.

Daca vrei sa afli o curiozitate legata de acest fruct, trebuie sa stii ca exista, in lume, un fenomen singular, numit zapada pepenelui. Este un fenomen in care ninge cu fulgi rosii sau roz ce au o aroma aparte de pepene. Apare in zona muntilor Sierra Nevada din California. S-a descoperit ca aceasta zapada nu are legatura cu pepenele, fiind cauzata de o alga, numita chlamydomonas nivalis, ce se dezvolta la temperaturi scazute.

Daca te-ai gindit cum este combinatia de pepene si brinza Feta, savurata in Israel, incearca aceasta reteta, care te va lamuri:

Salata de pepene
Ingrediente: sase cesti spanac sau salata, doua cesti cuburi de pepene, jumatate de ceapa rosie, 100 grame brinza feta, 1/2 ceascuta otet (de preferat de pepene), piper negru.
Mod de preparare: Se amesteca bine ingredientele si se presara otet inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia