Capsuna a aparut in urma cu 2200 de ani, in Italia, in forma sa salbatica. A inceput sa fie cultivata de europeni in a doua jumatate a anilor 1500, iar pina in 1860 era cunoscuta de aproape toate tarile lumii.
Capsunile sint considerate cele mai bune fructe de padure. Fructul delicat, in forma de inima, este asociat cu puritatea si pasiunea. In Othello, Shakespeare a decorat batista Desdemonei cu desenul capsunei. Doamna Tallien, figura celebra la curtea lui Napoleon, era vestita pentru ca se imbaia in sucul de capsuni. In Franta, capsunile erau considerate unul dintre cele mai puternice afrodisiace. O superstitie a lumii spune ca, daca imparti o capsuna dubla cu o persoana de sex opus, va veti indragosti pe loc.
Capsuna are o cantitate mai mare de vitamina C decit citricele. Potrivit specialistilor, alimentele bogate in vitamina C reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal. Opt fructe asigura 140% din necesarul de vitamina C zilnic. O ceasca de capsuni are doar 55 de calorii. Aspectul sau inedit este dat de simburii care se gasec in afara. O capsuna are 200 de astfel de seminte.
Capsunile sint foarte perisabile de aceea este forte important sa fie tinute in frigider, intr-un vas acoperit cu o folie de plastic. Pastrate in conditii corespunzatoare, capsunile pot fi consumate si dupa citeva zile, desi cel mai gustoase sint in ziua cind sint culese. Este recomandabil sa nu fie curatate inainte de a fi puse in frigider, pentru ca isi pierd din proprietatile nutritive. Capsunile se pot pastra si la congelator. Fructele intregi rezista apropate 4 luni.Cel mai bine este sa fie congelate individual, pentru a evita lipirea lor, dupa care se pot pune intr-o punga, la temperaturi foarte scazute.
Cind cumperi capsuni, fii atent sa fie intregi, sa aiba culoarea rosu-stralucitor, iar frunzulitele sa fie verzi si sa arate proaspete. Marimea capsunilor nu este importanta, chiar daca sint mici sau mari, capsunile pot fi dulci si zemoase. Calitatea lor este influentata de timpul cind sint culese sau de vreme. De exemplu, in acest an, din cauza secetei, nu sint foarte dulci.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii