Alimentul ideal, daca ar exista, ar trebui sa Indeplineasca o serie de conditii: sa aiba valoare energetica mica, sa fie concentrat din punct de vedere al nutrientilor esentiali (aminoacizi esentiali, vitamine, minerale, acizi grasi polinesaturati esentiali), sa contina fibre alimentare si glucide complexe, sa contina o cantitate redusa de colesterol si sare. Deoarece alimente ideale nu exista, pentru a-si mentine sanatatea, omul trebuie sa consume o varietate de alimente care sa aduca organismului nutrientii de care acesta are nevoie. Dr. Maria Nitescu ne sfatuieste care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al unei persoane sanatoase. Acesta include: cerealele integrale; legumele colorate In verde Inchis, rosu, portocaliu si leguminoase (fasole uscata, mazare); fructele; laptele si produsele lactate semidegresate sau degresate; uleiurile vegetale (floarea soarelui, masline, porumb, soia, arahide); carnea slaba de pasare sau pestele. De asemenea, Dr. Maria Nitescu ne recomanda o lista de alimente pe care trebuie sa le consumam In cantitati cat mai mici sau cat mai rar: alimente / bauturi racoritoare ce contin zahar adaugat; grasimile solide (unt, untura, seu), inclusiv margarina ce contine acizi grasi trans, alimente preparate cu grasimi saturate, grasimi hidrogenate si zahar (prajituri, patiserie, Inghetata etc); produsele de panificatie si cerealele rafinate (paine alba, sortimente de panificatie din faina alba, paste din faina alba, orez decorticat etc); sarea si toate produsele procesate ce contin sare (conserve In saramura, mezeluri, snacksuri etc); bauturile alcoolice.
”Trebuie sa stim ca o alimentatie sanatoasa nu Inseamna numai ce consumam, ci si cat consumam, cum le combinam, cum preparam alimentele, de cate ori mancam si cand mancam. De asemenea, nu trebuie sa uitam cat de importanta este activitatea fizica, unul dintre principalele ingrediente ale sanatatii noastre, care ajuta la reducerea semnificativa a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului si a obezitatii” ne spune Dr. Maria Nitescu, sef lucrari UMF Carol Davila.
Cati dintre noi stiu ce este acela un aliment sanatos? Cati dintre noi stiu care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consume daca doresc sa manance sanatos? Ce stim despre siguranta alimentului? Acestea au fost doar o parte dintre subiectele pe care Dr. Maria Nitescu le-a discutat In cadrul temei ”Igiena alimentatiei & Siguranta alimentului”, sustinuta la prima editie a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie.
”In ultimul timp auzim tot mai des mesaje care promoveaza alimentatia sanatoasa, concept pe care multi oameni doresc sa Il aprofundeze si sa Il adopte. Deseori, In supermarketuri, raioanele de produse bio sunt asaltate de cumparatori dornici sa aleaga pentru familia lor, alimente sanatoase. Este adevarat ca „bio" Inseamna un aliment mai sigur, dar nu si sanatos daca este dezechilibrat ca aport de energie si nutrienti” a adaugat Dr. Maria Nitescu.
Alimentatia dezechilibrata este conform specialistilor una din cauzele cresterii numarului de persoane care sufera de diverse afectiuni. Statisticile din Intreaga lume arata ca obezitatea este cea mai raspandita boala de nutritie. Mai Ingrijorator este faptul ca si numarul copiilor supraponderali si obezi este In continua crestere. In 2008, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul persoanelor supraponderale din randul adultilor de peste 20 de ani, se ridica la 1,5 miliarde din care 500 milioane de persoane erau obeze.
Dr. Maria Nitescu considera ca: alimentatia echilibrata si sanatoasa, activitatea fizica constanta, controlul adecvat al greutatii, precum si al anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, duc la o stare buna de sanatate. Persoanele care aleg un stil de viata sanatos sunt de cele mai multe ori, mai energice, mai fericite, mai performante, cu un risc mai scazut de Imbolnavire.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii