Pe urmele dovleceilor
Dovleceii vin din America si apartin familiei cucurbitaceelor. Arheologii au descoperit ca provin din Mexic si ca dateaza din perioada 7000 - 5500 i. Hr. , fiind parte din alimentatia omului antic, ce mai includea fasole si porumb.
Multi exploratori europeni care au trecut prin America au adus de acolo ceea ce li s-a parut mai interesant sau mai extravagant. Astfel, au ajuns dovleceii in Italia si, de aici, s-au raspindit in toata Europa, fiind apreciati pentru gustul si calitatile nutritive.
De ce dovlecei?
200 de grame de dovlecei au aproximativ 35 de calorii. Sint saraci in calorii pentru ca au 95% apa, dar bogati in substante hranitoare: ofera organismului 340 miligrame de potasiu, 530 u.i. vitamina A si 70 miligrame de fosfor.
Pentru a intelege cit de hranitori sint dovleceii trebuie sa stii ca necesarul zilnic al unei femei de 20 de ani consta in 4000 u.i. vitamina A, 800 miligrame fosfor. Nu exista o cantitate recomandata pentru potasiu. Comparativ, o cantitate similara de rosii are 535 miligrame potasiu, capsunile au 250, banana 450.
Dar avantajul dovleceilor este ca au 4 grame de fibra la o suta de grame, o parte din aceasta fiind in coaja. Adultii au nevoie, in dieta zilnica, de 20 - 30 de grame de fibra.
Atentie insa cand gatesti dovleceii: numarul caloriilor creste daca adaugi branza, de exemplu sau daca ii prajesti. Florile dovleceilor sunt si ele comestibile si foarte sanatoase. Poti sa le prepari in diferite moduri: umplute, in diferite aluaturi sau ca si snitelele. Cum alegem dovleceii? Alege dovleceii care sunt tari, cu coaja fina, cu o culoare verde frumoasa. Evita-i pe cei loviti sau cu pete.
Dovleceii se pastreaza in frigider, intr-o punga de plastic, maxim o saptamana. Atentie insa: cand ii pui in punga trebuie sa fie uscati, pentru ca apa ii va inmuia si se vor strica mai repede.
Dovleceii sunt foarte gustosi daca sunt gatiti proaspeti si daca sunt de dimensiune mica, fiind perfecti in salate. Nu este neaparat sa ii cureti de coaja. Sunt foarte sanatosi daca sunt fierti in aburi sau gratinati. Gustul lor este imbogatit de cel al cepei, usturoiului. Nu exclude combinatiile cu rosii si brinza! Poti, de asemenea, sa faci dovlecei umpluti cu orez si carne. Untul, smintina, iaurtul, sosul de soia se potrivesc bine cu dovleceii. Dintre condimente, alege: oregano, telina, patrunjel, menta, dafin. Dovleceii se potrivesc foarte bine cu mararul, iti recomand sa incerci dovleceii taranesti cu marar si usturoi.
Vrei sa te bucuri de gustul dovleceilor si dupa ce dispar din piata? Congeleaza-i! Taie dovleceii bucati, fara a fi curatati, dupa care usuca-i bine intr-o hartie absorbanta. Dupa ce te-ai asigurat ca s-au uscat bine, pune-i in pungi inchise, pe cat posibi, ermetic. Sint buni timp de 3 - 4 luni.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii