Chinul adolescentilor, acneea, poate fi cauzata de dieta, considera nutritionistii. Si nu este vorba doar despre ciocolata sau pizza. Este vorba despre dieta moderna, care cuprinde, cu generozitate, produse bazate pe amidon si glucide.
Multe dintre alimentele "la moda" astazi ridica nivelul colesterolului si zaharului din singe si cresc riscul aparitiei diabetului si obezitatii. In afara de aceste boli, dieta poate fi si cauza acneei, declansind o adevarata reactie hormonala. Astfel de alimente ridica nivelul insulinei din singe ceea ce duce la producerea in numar mai mare a hormonului masculin testosteron, ce ridica nivelul de sebum - grasimi care blocheaza porii si produc acneea. Este deja o certitudine ca nivelul ridicat de testosteron provoaca acnee. Periculoase in acest caz sint in special mincarurile pe baza de cereale pentru ca ridica nivelul glicemiei.
Dar de ce sint mai afectati adolescentii de acnee? In perioada in care tinerii sint in crestere, tesuturile sint rezisente la insulina, care, stocata in organism la un nivel ridicat, produce acnee.
Doctorul Loren Cordain, de la Universitatea de Stat din Colorado, a constatat ca 95% dintre adolescenti si jumatate dintre adultii sub 40 de ani sufera din cauza acneei. In schimb, populatia din zonele salbatice, cum ar fi Noua Guinee si Paraguay nu are aceasta problema. Cercetatorii spun ca au studiat peste 1200 de persoane timp de doi ani si nici una dintre acestea nu avea acnee. Raspunsul sta nu atit in mostenirea genetica, cit mai ales in alimentatie: acestia se hraneau cu fructe si legume cultivate de ei sau cu fructe de mare.
"Cind am studiat si populatia din America de Sud si Noua Guinee care locuia in zone occidentale, am constatat ca acesti oameni au adoptat comportamentul modern, alimentatia specifica si au inceput sa se confrunte cu acneea", spune sr. Cordain.
In mod clar exista o legatura intre dieta si aparitia acneei, iar acneea, la rindul ei, poate fi influentata prin dieta, dar nu neaparat si tratata, avind in vedere ca si stresul este un factor declansator. Chiar si in cazul populatiei din zonele salbatice, unul dintre factorii care au exclus aparitia acneei ar putea fi lipsa de stres, mai spun cercetatorii.
Sfatul nutritionistilor: consuma fructele cu un indice al glicemiei redus, cum ar fi carnea, pestele, legumele si fructele. Evita alimentele despre care chiar si tu crezi, prin observatie, ca favorizeaza acneea, cum ar fi ciocolata, alunele, mincarurile grase si adopta un regim dietetic echilibrat.
Nutritionistii occidentali, in special cei americani, nu au ajuns inca la o concluzie care sa indice in mod clar ca acneea este influentata decisiv de dieta. Cercetarile moderne arata ca alimentatia joaca un rol foarte important in producerea acneei, insa ei relationeaza aceasta afectiune de alti factori, cum ar fi stresul sau influentele genetice. In schimb, orientalii, in special chinezii, cred ca nutritia este foarte importanta si recomanda, pentru evitatea acneei, alimente cu un continut redus de colesterol.
Vitaminele: dusamnii acneei
Vitamina A influenteaza activitatea glandelor sebacee, reducind cantitatea de sebum secretata. Surse de vitamina A sint ficatul, pestele, brinza, ouale. Beta-carotneul este, de asemenea, important si se gaseste in morcov, broccoli, cartofi, mazare, spanac, piersici, caise, nectarine, mango, pepene. Beta carotenul este transformat de organism in vitamina A. Atentie la excese, pentru ca in cantitate ridicata (mai mult de 3,3 miligrame pe zi), vitamina A este toxica.
Vitamina B are rolul de a pastra pielea frumoasa, supla. Se gaseste in carne, avocado, cartofi. Poate reduce acneea asociata cu perioada menstruatiei. Pentru a te asigura ca organsimul tau primeste suficienta vitamina B ia multivitamine sau Bcomplex. Atentie! Supradoza de vitamina B6 si B12 poate agrava anumite forme de acnee.
Vitaminele C si E ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva acneei. Vitamina C se gaseste in citrice, capsuni, kiwi, pepene, broccoli, ardei gras, varza, rosii, cartofi. Organismul extrage vitamina E din grasimi vegetale, migdale, alune, soia, germeni de griu, salate.
Zincul este folositor in tratarea acneei, in special la baieti. Studiile arata ca nivelul de zinc din singe si din celule este adesea scazut la baietii adolescenti, care sint predispusi la acnee. Zincul ajuta la transportarea vitaminei A, ajuta la refacerea ranilor, fiind util sistemului imunitar si regleaza activiatatea glandelor sebacee. 30 de miligrame de zinc pe zi reduc semnificativ inflamatiile provocate de acnee. Sursa cea mai buna de zinc sint stridiile, fructele de mare, carnea rosie, iaurtul, laptele. Si in acest caz, atentie la excese: mai mult de 40 de miligrame pe zi si zincul devine toxic!
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii