Despre Raw Food sau mancarea fara foc

  Adeptii “bucatariei fara foc” opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, apropiata de natura. Obisnuiti cu mancarea gatita, ca la mama acasa si mai nou cu produsele de tip fast food, noi, romanii, privim oarecum ciudat catre acest curent… de multe ori ajungand sa auzim "da' ce, eu sunt capra, sa mananc verdeturi?" Cel mai probabil, hrana vie nu va castiga suprematia in “lupta” cu fast-food-ul, cel putin nu in viitorul apropiat… In SUA, mişcarea ”raw food” a prins mult mai repede, dar a si fost promovata de diverse persoane publice – actori, artiştii, in general. Prima persoana care a adus in discutie acest concept de hrana vie a fost doctorul elveţian Bircher-Benner; el a infiintat o clinică, in 1897, la Zurich, pentru a trata pacientii care sufereau de boli diverse prin mancare sanatoasa, preparata fara foc. Chiar el s-a vindecat de icter printr-o cura de mere proaspete. Doctorul a fost cel care a inventat ”muesli”, care din nefericire, in prezent nu prea mai are nimic in comun cu reteta originala a acestuia. Raw food nu este o cura sau dieta, este un mod de alimentatie sanatos. De asemenea, nu tine de o anumita religie si nici nu presupune aderarea la vreo secta, cum ar crede unii. Este doar o alimentatie cu produse neprocesate, gatite fara foc si de regula organice: legume crude, fructe crude, fructe uscate, nuci, alune, seminte neprajite si nesarate, germeni, cereale in stare pura, oua, branzeturi obtinute natural, dar nu din lapte provenit de la animale, caci laptele se poate obtine si din migdale, spre exemplu, peste, carne intr-o oarecare masura etc. Deci, fara conservanţi, fara aditivi, fara E-uri; nu sunt procesate chimic, ci sunt preparate prin metode traditionale, manuale. Unii adepti resping proteina animala si adopta o alimentatie vegetariana sau vegana, altii combina alimentele cu proteine animale cu cele cu proteine vegetale. Termenul vegan este utilizat atunci cand nu se consuma deloc produse de origine animala. Dar exista o diferenta intre vegani si raw food-isti: veganii consuma mancare gatita, in timp ce regimul raw food se bazeaza strict pe alimente in stare cruda. Daca nu credeati ca o prajitura se poate face fara lapte, faina, oua, zahar, smantana sau unt, ei bine, aflati ca se poate cu metodele raw-food. Claudia Pavel, Andreea Raicu, Andi Moisescu si sotia sa Olivia Steer, Ioana Ghinghina sunt cateva din vedetele de la noi care au imbratisat acest concept. Spre exemplu, Andreea Raicu nu pleaca de acasa fara migdale si cand simte nevoia sa manance ceva, rontaie seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale. Claudia Pavel a a exclus din meniu carnea, lactatele si painea alba si face sport in fiecare zi. Insa afirmatia ei cum ca laptele inseamna cancer, celulita si grasime e un pic fortata si exagerata, daca nu chiar o aberatie...Ea cand era mica nu manca lapte? De acord cu faptul ca trebuie sa alegem un lapte cu putina grasime sau de preferat sa consumam iaurturi, de acord si cu faptul ca laptele nu e o sursa bogata de calciu (sunt alte alimente care contin mai mult calciu decat laptele, precum andivele, patrunjelul, nucile, migdalele, nautul, susanul), dar de aici si pana la a spune ca laptele inseamna cancer… Si pana la urma un copil nu se creste cu seminte si cu cateva fire de spanac…Nu? Lasand la o parte "comentariile", voi ce parere aveti despre raw-food? Sunteti pro sau contra?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia