De ce e morcovul portocaliu?

Morcovii nu erau cultivati cu scop alimentar, ci pentru puterile de vindecare a unor boli. Multa vreme s-a crezut ca femeile care nu puteau sa aiba copii se puteau vindeca prin consumul semintelor de morcovi. Astazi, sint considerati o leguma gustoasa si, in acelasi timp, si-au pastrat renumele pentru proprietatile curative.


Leguma portocalie, plina de culoare, careia ii spunem morcov, este cu mult diferita de cea pe care o consumau stramosii nostri. Egiptenii apreciau foarte mult semintele de morcovi, despre care credeau ca au puteri tamaduitoare. Astfel de seminte s-au gasit si in mormintul faraonilor. Pina in secolul al zecelea, morcovii erau cultivati in principal in citeva tari asiatice: Afghanistan, Pakistan si nordul Iranului.

Si romanii si grecii il descoperisera, dar nu il cultivau decit sporadic. In acea perioada, radacina era alba si acestia nu reuseau sa il distinga in mod deosebit de patrunjel. Despre morcov se credea ca are puteri afrodisiace. Se pare ca imparatul Caligula, renumit pentru excentricitatile sale, a servit la una dintre petrecerile celebre ale acelor timpuri doar morcov. Scrierile vechi povestesc cum acesta i-a obligat pe membrii Senatului Roman sa manince toata noaptea numai morcovi, pentru a fi ca niste armasari. Desi erau cunoscuti in zona mediteraneeana inca dinainte de era crestina, abia in secolul 14 morcovii au inceput sa fie cultivati nu doar in scop terapeutic, ci si alimentar. In acele vremuri erau purpurii sau albi, si mai putin portocalii. Aici s-au dezvoltat si alte sortimente de morcov: negru, rosu si verde. Morcovul porocaliu, ce contine caroten, a fost cultivat pentru prima data in Olanda, in secolul 16. Aceasta s-a datorat fermierilor care si-au dorit sa cultive radacinile in culoarea nationala: portocaliu.

In anii 1600, in Anglia, femeile obisnuiau sa poarte in par si sa isi decoreze palariile si rochiile cu flori de morcov. Morcovul "modern", asa cum il stim astazi, cu radacina sanatoasa, ferma, portocalie, cultivat de doua ori pe an, este produsul muncii unui fermier francez, Vilmorin-Andrieux, care s-a ocupat de cultivarea acestei legume. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, se cultivau morcovi cu un continut imbogatit de beta caroten, substanta care da culorea portocalie si despre care se credea ca imbunatateste vederea pe timpul noptii. Circula zvonul ca acuitatea vizuala a pilotilor britanici se datoreaza unei importante cantitati de morcov consumate. Se pare insa ca productia acestui sortiment de morcov a fost oprita o data cu incheierea razboiului.

In prezent, cel mai popular, in lumea occidentala, este morcovul portocaliu, in timp ce in China si Japonia este preferat sortimentul rosu. Morcovul este a doua leguma consumata in lume, dupa cartof. China este cel mai mare cultivator de morcovi, alte tari fruntase fiind Rusia, SUA, Japonia, Franta, Marea Britanie.

Morcovul are cel mai mare continut de caroten dintre toate legumele, fiind o importanta sursa de vitamina A, C, D si E. Organismul transforma beta carotenul in vitamina A, importanta pentru sanatatea ochiului, pentru sistemul imunitar, pentru elasticitatea pielii si reducerea fotosenzitivitatii (protectie crescuta impotriva soarelui) si functionarea celulelor. Gatit, morcovul isi pastreaza proprietatile nutritive, fiind, de altfel, exceptia de la regula care spune ca, prin fierbere, legumele isi pierd substantele nutritive. Asadar, chiar si gatit, este o sursa importanta de vitaminele A si B6, potasiu, magneziu si acid folic. Morcovul este cunoscut pentru proprietatile sale nutritive, dar si pentru faptul ca este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant si sedativ. Atentie sa nu intreci masura! Consumul exagerat de morcov sau de suc de morcovi duce la schimbarea culorii pielii, fenomen numit carotenemie, care semnaleaza prezenta unei cantitati crescute de caroten in piele, mai mare decit organismul poate asimila.

Cum sa cumperi morcovi?
Cauta morcovii fermi, tari, fara pete. Fereste-te de morcovii care au pete verzi inspre virf, pentru ca pot fi amarui la gust. Morcovii de dimensiuni mari pot fi prea tari in interior. Inlatura imediat frunzele verzi, pentru ca acestea atrag mare parte din vitaminele si substantele nutritive continute de radacina. Pastreaza-i in punga de plastic, la frigider.

Cum prepari morcovii?
Majoritatea substantelor nutritive se gasesc la suprafata radacinii, de aceea este recomandabil sa nu ii cureti, ci sa ii speli bine si sa ii razuiesti in strat subtire cu ajutorul unui cutit. Daca vrei sa servesti la masa morcovi cruzi sau doresti sa ii folosesti pentru decorarea salatelor, de exemplu, pentru a ii pastra fermi, taie-i betisoare si tine-i in apa rece alaturi de o felie de ceapa, intr-un vas cu apa rece, timp de jumatate de ora.

Morcovii pot fi folositi in prepararea supelor, salatelor si a mincarurilor, dar si a dulciurilor. Datorita gustului dulce, morcovul nu a fost evitat de la prepararea deserturilor: irlandezii si englezii au budinca pe baza de morcov (pudding), francezii il folosesc in compozitia unei creme, evreii maninca, in noaptea de anul nou "tzimmes", morcov inabusit, indulcit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia