Frunza de dafin era simbolul nobletii, al ascendentului. Poate nimeni nu s-ar fi gindit ca aceasta ar putea conferi superioritate si unui preparat culinar.
Frunzele de dafin au un istoric mai vechi decit orice alt condiment. Legende si mituri au aparut de-a lungul timpului, inca dinainte ca marii campioni de la Jocurile Olimpice din 776 i. Hr. sa fie incoronati cu coroane de foi de dafin.
Cu mii de ani in urma, discipolii greci purtau o coroana de foi de dafin pentru recunoasterea meritelor. De aici provine si cuvintul "bacalaureat" - cel care poarta lauri.
Mai departe, in timp, mitologia antica povesteste ca zeul soareului, Apollo, era interesat de o nimfa, Daphne, care facea parte din ceata de vinatoare a zeitei Artemis, alaturi de care cutreiera muntii si padurile. Ca sa scape de urmarirea lui Apollo, Daphne si-a implorat tatal sa o metamorfozeze in dafin. De atunci, se spune, dafinul a ramas planta favorita a lui Apollo.
Pentru romani, frunzele de dafin simbolizau gloria, precum si protectia impotriva furtunilor. Nero credea ca frunzele de dafin purificau aerul si romanii isi curatau singele de pe sabii cu frunze de laur.
In perioada lui Shakespeare exista superstitia ca daca un dafin se usca, urma o perioada de dezastre.
Treptat, frunzele de laur au capatat o utilitate mai practica. Daca in secolul 17 dafinul era folosit, sub forma de ulei, in scopuri medicinale, astazi frunzele sint utilizate la bucatarie.
Frunzele sint culese dintr-un arbust, Laurus nobilis, care este verde in toata perioada a anului. Aria de raspandire a dafinului este coasta Marii Mediterane (Spania, Albania, Iugoslavia, Grecia, Turcia etc.) precum si Peninsula Crimeea si Georgia. Copacii sint foarte inalti, cu frunze subtiri si lucioase. Foile de dafin se culeg de regula toamna si acestea nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani, sa nu contina ramuri. Dupa ce sint culese, frunzele sint uscate la umbra, pentru a nu isi schimba culoarea si sa nu isi piarda din vitamine. Daca sint uscate corespunzator, frunzele devin mai aromate pe masura ce se usuca.
Frunzele de dafin dau mincarurilor o aroma delicata. Cele mai aromate sint cele provenite din California, insa cel mai mare importator este Turcia. Aroma foilor de dafin se datoreaza uleiurilor volatile pe care le contin.
Cel mai adesea sint folosite frunzele intregi, uscate. In general se adauga frunzele intregi la mincare, ce se scot inainte de servire. Frunzele verzi, proaspete, sint mai amarui decit cele uscate.
Frunzele de dafin sint folosite pentru a da savoare supelor, pestelui, carnii, sosurilor marinate. Cel mai bine se potrivesc cu friptura de porc si fasolea.
Frunzele de dafin nu sint condimentul de baza in mincare. Cea mai frecventa combinatie a acestor funze este cu patrunjel si cimbru, verdeturi adaugate spre sfirsit. Alte combinatii potrivite cu foile de dafin sint: lamiie, menta - pentru pui; rozmarin si menta - pentru miel; ardei iute verde, portocala si cimbru - pentru vita.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii