Curmalele, sursa de energie

Curmalele japonezeCurmalele japoneze sunt niste fructe exotice delicioase, populare in Asia si America, care isi fac incet loc si in bucatariile australienilor.
Fructul curmalului japonez, un copac de culoarea abanosului, are sezonul intre sfarsitul lui februarie si mijlocul lui iunie.
Cultivat initial in Asia, curmalul japonez creste in popularitate in Australia si este cultivat mai nou in majoritatea regiunilor acestei tari. Fructul are un gust fin si este potrivit pentru mai multe feluri de mancare dulce.
In aparenta, curmalele japoneze sunt asemanatoare cu rosiile (dar fara seminte). Exista mai multe feluri: coaja lucioasa are o culoare ce variaza de la portocaliu deschis la rosu puternic. In partea de sus, fructul ale 4 frunzulite unite care arata ca o floare deschisa. Daca sunt taiate pe orizontala, se poate observa un model in forma de stea in interiorul fructelor. Fructele sunt dulci atunci cand sunt coapte iar la gust seamana cu piersicile. Pot fi consumate crude, gatite sau uscate.

Tipuri de curmale
Curmalele japoneze pot fi impartite in 2 categorii: astringente si non-astringente.
Astringent este cuvantul folosit pentru a descrie gustul amar al taninului din fructul fraged, care provoaca crisparea gurii. Curmalele astringente au acest gust pana cand sunt complet coapte. Hachiya in forma de inima este cel mai des intalnit fel de curmale din categoria celor astringente. Culese cat timp sunt tari, fructele devin moi, de consistenta jeleului atunci pe masura de se coc. Desi sunt delicioase daca sunt consumate crude, utilizarea lor culinara este oarecum limitata.
Curmalele non-astringente (sau dulci) sunt de obicei rotunde cu partea de sus turtita. Tipul non-astringent cel mai des cultivat, disponibil in Australia, este Fuyu. Acest fel de curmale nu trebuie sa fie coapte 100% inainte de a fi consumate, astfel ca pot fi servite atat tari cat si moi, fapt ce le ofera un plus fata de cele astingente.

Cumparare si depozitare
Curmalele japoneze sunt disponibile in aprozare sau in supermarket-uri. Manipulati cu grija fructele si alegeti fructele care sunt tari, cu o coaja neteda stralucitoare si frunzulite intacte. Petele galbene indica faptul ca fructul este necopt. Punctele de dimensiuni mai mici nu indica faptul ca fructul ar fi afectat in interior, totusi este mai bine sa alegeti fructe care sa nu prezinte semne.
Pastrati curmalele coapte la temperatura camerei maxim 3 zile.

Pregatirea curmalelor
Spalati cu grija curmalele inainte de a le manca. Pot fi consumate cu sau fara coaja, dupa ce ati dat jos frunzulitele. Taiati-le in forma pe care o doriti. Ca un sfat, puteti sa le taiati orizontal, pentru a vedea modelul in forma de stea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Snitel de curcan

Snitel de curcan

Snitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...

Snitel de curcan
Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...

Ciorba ardeleneasca
Cele mai apreciate rețete
Dulceata de gutui
1
Dulceata

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...

Dulceata de gutui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
3
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Placinta cu mere
4
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Salata cu oua si pui
5
Salate din carne de pasare

Salata cu oua si pui

Salata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.

Salata cu oua si pui
Parteneri
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia