Curmalele japonezeCurmalele japoneze sunt niste fructe exotice delicioase, populare in Asia si America, care isi fac incet loc si in bucatariile australienilor.
Fructul curmalului japonez, un copac de culoarea abanosului, are sezonul intre sfarsitul lui februarie si mijlocul lui iunie.
Cultivat initial in Asia, curmalul japonez creste in popularitate in Australia si este cultivat mai nou in majoritatea regiunilor acestei tari. Fructul are un gust fin si este potrivit pentru mai multe feluri de mancare dulce.
In aparenta, curmalele japoneze sunt asemanatoare cu rosiile (dar fara seminte). Exista mai multe feluri: coaja lucioasa are o culoare ce variaza de la portocaliu deschis la rosu puternic. In partea de sus, fructul ale 4 frunzulite unite care arata ca o floare deschisa. Daca sunt taiate pe orizontala, se poate observa un model in forma de stea in interiorul fructelor. Fructele sunt dulci atunci cand sunt coapte iar la gust seamana cu piersicile. Pot fi consumate crude, gatite sau uscate.
Tipuri de curmale
Curmalele japoneze pot fi impartite in 2 categorii: astringente si non-astringente.
Astringent este cuvantul folosit pentru a descrie gustul amar al taninului din fructul fraged, care provoaca crisparea gurii. Curmalele astringente au acest gust pana cand sunt complet coapte. Hachiya in forma de inima este cel mai des intalnit fel de curmale din categoria celor astringente. Culese cat timp sunt tari, fructele devin moi, de consistenta jeleului atunci pe masura de se coc. Desi sunt delicioase daca sunt consumate crude, utilizarea lor culinara este oarecum limitata.
Curmalele non-astringente (sau dulci) sunt de obicei rotunde cu partea de sus turtita. Tipul non-astringent cel mai des cultivat, disponibil in Australia, este Fuyu. Acest fel de curmale nu trebuie sa fie coapte 100% inainte de a fi consumate, astfel ca pot fi servite atat tari cat si moi, fapt ce le ofera un plus fata de cele astingente.
Cumparare si depozitare
Curmalele japoneze sunt disponibile in aprozare sau in supermarket-uri. Manipulati cu grija fructele si alegeti fructele care sunt tari, cu o coaja neteda stralucitoare si frunzulite intacte. Petele galbene indica faptul ca fructul este necopt. Punctele de dimensiuni mai mici nu indica faptul ca fructul ar fi afectat in interior, totusi este mai bine sa alegeti fructe care sa nu prezinte semne.
Pastrati curmalele coapte la temperatura camerei maxim 3 zile.
Pregatirea curmalelor
Spalati cu grija curmalele inainte de a le manca. Pot fi consumate cu sau fara coaja, dupa ce ati dat jos frunzulitele. Taiati-le in forma pe care o doriti. Ca un sfat, puteti sa le taiati orizontal, pentru a vedea modelul in forma de stea.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii