Cu toate scandalurile intoxicarilor din ultima vreme, aproape ca nu-ti mai vine sa te atingi de nimic din comert. Bineinteles, este o atitudine exagerata, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa incerci sa-ti pregatesti unele produse acasa. Astfel, stii ce pui in ele si ai parte de mai putine surprize neplacute.
De asemenea, in cazul iaurtului de casa, acesta este chiar mai sanatos decat cel din comert si este gata intr-un timp record de 4-5 ore.
Iata cum se prepara:
Laptele (1 litru) se fierbe si se lasa la racit pana cand ajunge in jurul valorii de 40˚C. Poti incerca temperatura cu degetul, tinand cont ca un lapte bun pentru a deveni iaurt va da senzatia de caldut. Daca arde mai lasa-l sa se odihneasca.
Totusi, este bine sa ai un termometru la indemana, pentru ca daca laptele are mai mult de 40-45˚C, iaurtul poate iesi mai acru si va lasa o cantitate mai mare de zer.
In lapte se adauga o lingurita de iaurt din comert si se amesteca, pentru a se dispersa in mod egal in tot lichidul.
Atentie! Lingurita de iaurt trebuie sa provina de la un iaurt cu probiotice - citeste eticheta, pe aceasta trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei, cele care vor transforma, de fapt, laptele in iaurtul bun.
Dupa ce vei pregati primul iaurt de acasa, vei putea pastra din el o portie pe care s-o tot folosesti pentru urmatoarea transa de iaurt.
Amestecul se toarna in pahare, borcane sau vase de diferite dimensiuni si se lasa 3 ore intr-o incapere incalzita.
Dupa 3-4 ore, laptele formeaza un coagul. Este momentul in care este recomandata intreruperea activitatii bacteriilor lactice, pentru a evita acidifierea exagerata a iaurtului.
Intreruperea se face prin bagarea recipientelor in frigider, pentru o ora.
Dupa acesti pasi simpli, iaurtul este gata si poate fi consumat. Nu uita sa pastrezi o portie pentru transa urmatoare, pentru a deveni total independent de iaurtul din comert.
De asemenea, poti face acasa si variante de iaurt cu nuci sau fructe, adaugandu-le si pe acestea cand amesteci lingurita de iaurt in litrul de lapte.
Sursa foto: paginadeagricultura.ro
Sursa articol: adevarul.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii