Printre cauzele principale ale bolilor cardio-vasculare,se numara fumatul,consumul de alcool excesiv,sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.
Fumul de tigara contine peste 4000 de substante toxice,unele dintre ele fiind cancerigene si depunerea acestora pe peretii vaselor de sange diminueaza aportul de oxigen spre creier. Persoanele care fumeaza sunt expuse de doua ori mai mult bolilor cardio-vasculare decat cele nefumatoare, astfel incat favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si creste frecventa cardiaca.
Alcoolul, consumat in cantitati excesive,nu face decat sa afecteze ficatul,aici cauzand hepatita cronica si ciroza hepatica si bineinteles si aparatul cardio- vascular agravand si intretinand hipertensiunea arteriala.Acesta,este ca un drog,asemenea tutunului si consumul lui iresponsabil, afecteaza cu siguranta functionarea organismului uman.
Un alt factor care poate afecta inima si vasele de sange,il constituie sedentarismul.Lipsa activitatii fizice,duce deopotriva la cresterea riscului de imbolnavire cardio- vasculara.Exercitiile efectuate cu regularitate,pot intari muschii inimii si scad presiunea sangvina.Exercitiile aerobice,precum jogging-ul,inotul,mersul cu bicicleta,toate ajuta inima sa isi mentina sanatatea pentru o lunga perioada de timp.Practicand aceste sporturi,cantitatea de sange care circula prin corp se mareste,astfel producandu-se oxigenul necesar tuturor proceselor care au loc la nivelul celulelor si tesuturilor.
Alimentatia neadecvata,bogata in grasimi saturate si acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange,favorizeaza bolile cardiovasculare.Mancarurile de tip fast-food sunt tot mai des consumate,acestea continand acest tip de grasimi saturate nocive pentru organismul nostru.Adoptarea unei alimentatii sanatoase si corecte nu implica mult efort.In primul rand trebuie tinut cont de faptul ca in cazul bolilor cardiovasculare,regimul alimentar trebuie sa fie sarac in sare(hiposodat),iar acest lucru fiind cam greu de suportat,se va recurge la asezonarea alimentelor cu condimentele permise,pentru a masca lipsa sarii din alimentatie.Proteinele trebuie sa fie limitate la 60-80g/zi, consumul de glucide(fainoase si dulciuri) si grasimile,mai ales cele de origine animala, trebuie redus.
Regimurile alimentare in bolile cardiovasculare sunt recomandate de medic,in functie de afectarea cardiaca a fiecarui pacient. Pe langa faptul ca se impune o selectie a alimentelor, este important sa se acorde atentie si cantitatilor pe care le consuma pacientii.Din seria alimentelor permise in bolile cardiovasculare fac parte:carnea de vita, pui, gaina, curcan, consumata fiarta si cu moderatie-150-200g/zi;laptele degresat,casul slab nesarat,branza de vaci si urda dulce;fructele,toate sunt recomandate si se pot consuma sub orice forma;legumele,cele care sunt sarace in sodiu, morcov, fasole verde,ardei,vinete,fasole verde;dulciurile permise sunt gemurile si marmeladele facute in casa, fara conservanti,mierea;somonul,este un aliment bogat in omega3 si are capacitatea de a reducepresiunea sangelui si de a feri de formarea cheagurilor de sange; avocado, este bogat in grasimi monosaturate si ajuta la scaderea colesterolului rau,crescand nivelul celui bun.
Alimentele interzise in bolile cardiovasculare,sunt branzeturile sarate, cascavalul, branza topita; grasimile, untura, slanina si grasimile prajite;legumele care sunt bogate in sodiu sau celuloza: telina, spanac, usturoi ,gogosari si varza murata,conopida;condimentele iuti-boia iute,piper,usturoi, hrean;bauturile alcoolice sub orice forma, cafeaua,apa minerala;carnea grasa de porc,mezeluri,conservele de carne, peste sarat, afumat sau gras (de mare).
Schimbarea modului de viata si adoptarea unei alimentatii corespunzatoare,in bolile cardiovasculare,este un lucru caruia,oamenii care sufera de aceste afectiuni,ar trebui sa acorde o mai mare importanta si sa faca un efort spre o viata mai sanatoasa,bazata pe o alimentatie sanatoasa.Este adevarat ca de cele mai multe ori,problemele financiare primeaza,sanatatea fiind lasata pe locul al doilea, insa, din nou, oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca este mult mai usor si mai ieftin sa previi aceste boli, decat sa le tratezi. Acest articol este scris de Petcu Georgeta pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii