Cu ce putem inlocui carnea?

Cu ce putem inlocui carnea?

Nu este un secret faptul ca romanii sunt mari consumatori de carne, cei mai multi neimaginandu-si viata fara mici, carnati, sarmale sau ciorba de burta. Atunci cand afla ca de aproape doi ani sunt vegetariana, majoritatea celor din jur ma intreaba cum rezist poftei si cum de organismul meu nu duce lipsa de proteine. Ei bine, desi ne-am obisnuit sa declaram ca leguma cea mai buna este porcul si ca viata fara o bucata de pastrama nu mai este la fel de savuroasa, va asigur ca exista o multime de alimente cu care puteti inlocui carnea, atat din punct de vedere proteic, cat si ca gust.

Cu cativa ani in urma am facut un experiment, pe care nu eram sigura ca il voi duce cu succes pana la capat: le promisesem unor prieteni de origine olandeza o masa romaneasca, care sa contina preparatele pe care le tot laudasem in fata lor. Problema era ca invitatii nu se atingeau de carne, iar in meniu stabilisem sa le oferim sarmalute in foi de vita, ardei umpluti si chiftele. Cum s-a rezolvat totul? Cu rabdare, multa imaginatie si cateva ingrediente banale, care au reusit sa inlocuiasca cu usurinta carnea: orez, mozzarella si morcovi. Un posibil fiasco s-a transformat intr-un adevarat festin, iar invitatii nostri au apreciat fiecare fel de mancare, terminand sarmalele intr-un timp record si solicitand o a doua portie.

Asa ca haideti sa lasam pentru o clipa prejudecatile culinare la o parte si sa ne imaginam cum ar fi o viata mai sanatoasa, care nu ar presupune sacrificarea micilor placeri gastronomice, ci doar descoperirea unor gusturi si arome noi. In randurile urmatoare va voi prezenta cateva sugestii, asigurandu-va ca toate au fost testate si aprobate de unul din cei mai exigenti critici culinari – eu insami.

Soia este primul aliment la care ne gandim atunci cand trebuie sa gasim o alternativa pentru carne. Pe vremea comunismului ne feream cu totii de mezelurile care contineau din plin acest ingredient, in loc de carnea propriu-zisa. Intre timp stiinta a evoluat, mancarea sanatoasa a devenit o prioritate, iar cercetatorii au decretat ca soia este de fapt chiar recomandata in alimentatia curenta. Ce puteti gati folosind substitutul numarul 1 al carnii? Ei bine, exista o gramada de variante, toate gustoase si usor de preparat: snitele, chiftele, burgeri, paste milaneze, ardei umpluti, friptura...iar lista poate continua la nesfarsit. Soia poate fi gasita in magazine, de multe ori chiar sub forma semi-preparata. Important este sa aveti imaginatie si sa fiti dispusi sa incercati ceva nou.

Ciupercile pot inlocui si ele cu succes mancarurile pe baza de carne. Sunt bogate in proteine, gustoase si sanatoase. Se pot prepara la gratar, pane sau sub forma de salata. Pot fi ingredientul principal pentru soteuri sau supe, iar aroma lor concureaza si depaseste de multe ori gustul carnii. Din experienta personala, va recomand sa incercati macar o data ciupercutele la cuptor, umplute cu cascaval si asezonate cu piper. Va garantez ca le veti mai gusta odata si inca odata...pana cand veti descoperi ca ati devenit dependenti de gustul lor rafinat si le veti pregati cu orice ocazie.

Orezul, hrana traditionala a asiaticilor, este unul din alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie, fiind nu doar gustos, ci si mult mai usor de asimilat si procesat de organism decat mancarurile ce contin carne. Poate fi utilizat ca atare, in cazul in care va place pilaful, sau il puteti incerca in preparate cum ar fi sarmalutele, ardeii si gogosarii umpluti. Fasolea, un aliment iubit de romani si folosit frecvent in alimentatie, se poate dovedi un bun aliat in cazul in care doriti sa renuntati la carne. Este hranitoare, contine o multime de minerale si reprezinta o buna sursa de proteine. Daca pe langa asta mai luam in considerare si faptul ca este foarte gustoasa, avem destule argumente ca sa o punem pe lista felurilor de mancare preferate.

Pe langa alimentele enumerate mai sus, va recomand sa incercati si alte bunatati naturale si sanatoase, pe care le puteti achizitiona de la orice piata sau magazin: pasta de naut – cunoscuta sub numele de humus, salata de linte, nucile si fisticul. Va vor surprinde prin aroma deosebita si veti descoperi in scurt timp impactul pozitiv asupra sanatatii si energiei.

Daca la inceputul regimului vegetarian nu eram sigura ca voi putea rezista fara carne si traiam cu teama ca organismul va ajunge sa sufere din cauza lipsei de proteine, cu timpul am descoperit ca o alimentatie bazata pe fructe, legume si lactate reprezinta adevarata solutie pentru o viata sanatoasa. Va indemn sa incercati si voi - cel putin pentu o perioada scurta de timp - sa indepartati carnea din alimentatie si sa o inlocuiti cu alte produse, care cu siguranta va vor ajuta sa nu ii simtiti lipsa. Acest articol este scris de Adina Diana Popescu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia