Vrei sa slabesti... Dar nu poti rezista in fata unei farfurii de cartofi prajiti cu friptura. Daca vrei sa iti tii greutatea sub control, trebuie sa iei masuri. Incepe cu marimea portiei.
Culinar iti traseaza citeva repere pentru a intelege ce inseamna o portie; ar putea fi mai mica decit crezi.
Potrivit standardelor internationale, o portie inseamna:
o felie de piine cu cereale
1/2 castronel de orez fiert sau paste
1/2 castronel de piure
3 - 4 biscuiti
o prajiturica sau o napolitana
2 prajituri de marime medie
1/2 castronel de legume fierte
4 frunze de salata
un cartof fiert
3/4 cana de suc de legume
un mar mediiu
1/2 grapefruit
1/2 cana fructe de padure
un iaurt sau un pahar de lapte
un piept de pui
o bucata de friptura medie
Pentru a retine mai bine cit inseamna o portie, incearca sa le vizualizezi. Cea mai simpla metoda este compararea acestora cu obiecte familiare.
Iata citeva exemple
Legumele si fructele trebuie sa fie de marimea unui pumn
Carnea de peste, porc sau pui trebuie sa fie de marimea unei carti de joc
Pastele trebuie sa fie cit o cupa de inghetata
Snacksurile si covrigeii nu trebuie sa depaseasca o mina plina
Cartoful trebuie sa fie aproximativ cit un mouse pentru PC
Checul sa nu depaseasca marimea unui CD
Brinza trebuie sa fie cit degetului mare
Nu uita insa sa citesti si etichetele de pe produse, iar daca esti o persoana exigenta, studiaza tabelele cu informatiile nutritive despre fiecare produs.
La inceput, poti sa masori legumele fierte cu un castronel sau cu o cana si abia apoi sa le rastorni pe farfurie, iar in timp te vei descurca sa aproximezi dintr-o privire. Pe masura ce te vei obisnui sa tii cont de marimea portiilor, vei constata ca iti tii mai usor sub control greutatea.
Pentru a reusi sa te abtii sa maninci mult, urmeaza aceste sfaturi:
Acasa:
Foloseste vase mici.
Nu gati foarte mult si, daca ti-a ramas mincare, pune-o in frigider. Daca pastrezi mincarea pe masa esti mai tentat sa ciugulesti din cind in cind. In plus, daca gatesti in cantitati mari, vei minca mai mult pentru a termina mincarea. Poti sa pastrezi o parte la congelator, va rezista mai mult timp.
Nu minca direct din ambalaj, ci incearca sa iti pui in farfurie, pentru a vedea cit maninci.
In oras:
Comanda portii mai mici
Daca ai primit o portie uriasa, gindeste-te dinainte cam cit vei minca si lasa restul pe farfurie. Nu este nici o problema daca nu maninci tot
Renunta la desert sau imparte-l cu partenerul
La magazin:
Fereste-te de prajiturele, covrigei, snacksuri. Vei avea tendinta sa maninci toata punga, mai ales daca obisnuiesti sa rontai la televizor
Alege alimente ambalate in portii mici
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii