Condimentele reprezinta niste adaosuri alimentare foarte placute de majoritate gurmanzilor. Cu toate acestea condimentele folosite in exces pot avea si anumite efecte negative; in primul rand, in mod indirect, pe calea condimentelor, alimentele devin mai gustoase, ceea ce implicit va duce la consumul lor in exces, si chiar la obezitate. In mod direct, este cunoscut faptul ca fiecare condiment poate uneori declansa niste efecte iritante asupra mucoaselor digestive, cu diverse urmari asupra organismului.
O multime de condimente (parika, piperul) contin o substanta numita aflatoxina, o substanta toxica produsa de anumite tipuri de mucegaiuri. Prima data aflatoxina a fost identificata in 1961 la Aspergillus flavus, mucegai de la care i s-a dat si denumirea (A.flavus - aflatoxina).
Conditiile de stocare ale cerealelor si plantelor pentru alimentatie influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, care cresc foarte bine in medii cu umiditate si temperatura ridicate, in lipsa ventilatiei.
De asemenea, aflatoxina a fost detectata ocazional in lapte, branzeturi, cereale, alune, nuci, migdale, smochine, condimente, seminte de bumbac, alte tipuri de alimente si furaje. Laptele, ouale si carnea pot contine aflatoxina pentru ca animalele si pasarile au consumat furaje contaminate.
Au fost raportate chiar imbolnaviri in cazul oamenilor in unele tari ca Taiwan, India, Kenya- cu simptome deloc de neglijat: dureri abdominale, voma, edem pulmonar, convulsii, coma si uneori chiar moartea prin edem cerebral. Apar de asemenea leziuni la nivelul ficatului, rinichilor si inmii. Mai mult decat atat, expunerile prelungite chiar la doze mici de aflatoxina pot favoriza aparitia cancerelor. Unele studii apreciaza ca potentialul cancarigen al aflatoxinei este foarte mare.
Prezenta aflatoxinei in alimente se poate determina in laborator, cu teste speciale care ar trebui aplicate in fiecare tara la nivelul centrelor pentru testarea produselor alimentare. Testarea trebuie realizata pentru productia interna dar si pentru importuri (alimentele, condimentele care se livreaza vrac ar putea pe perioada transportului sa dezvolte colonii de Aspergillus care produc aflatoxina).
In general insa, pentru a evita asemenea efecte nocive, este bine sa consumam condimentele cu moderatie si in cantitati nu foarte mari, avand astfel o dubla satisfactie: una pur gastronomica, si cealalta, a unei sanatati protejate!
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciAndra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparatReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii