Colesterolul crescut - un pericol pentru sanatate

Stii ce sa maninci pentru ca nivelul colesterolului din singe sa nu depaseasca valoarea optima? Daca raspunsul tau e "nu", neaparat trebuie sa citesti acest articol!


Dieta este foarte importanta pentru mentinerea nivelului optim de colesterol in singe. O cantitate de colesterol prea mare poate crea probleme sistemului circulator. Cel mai mare impact in cresterea nivelui colesterolului din singe il au grasimile, in special cele saturate. Colesterolul periculos pentru sanatate se gaseste in grasimile de origine animala, in produse cum ar fi carnea grasa, pielea de pe carnea de pasare, laptele, ouale, brinza, untul.

Pentru ca organismul sa nu mai absoarba colesterol, trebuie sa consumi alimente bogate in fibra solubila: legume (morcov, in special), cereale (ovaz), fructe (mere, pere, portocale).

Pentru a creste consumul de fibra, trebuie sa ii dai timp organismului sa se adapteze la noile condititi. Iata citiva pasi pe care poti sa ii urmezi:
Pentru inceput, serveste un mic dejun bogat in fibre, cum ar fi crereale sau fructe. Citeste informatiile nutritionale de pe cutia de cereale si alege-le pe cele care contin 5% fibra. Cele mai bune cereale sint cele de ovaz sau griu.
In a doua etapa, alege pentru masa de dimineata alimente bogate in griu: piine, biscuiti speciali, briose etc.
Consuma legume de trei ori pe zi. Incearca o supa de fasole, salata rece de fasole boabe, sau, daca apreciezi gustul, mincaruri pe baza de soia. Rontaie morcovi, maninca rosii, salate, legume gratinate. Nu uita de fructe! Consuma mere sau portocale seara. Alege, in loc de suc, fructul, pentru ca de fapt sucului i s-a inlaturat continutul de fibra.


Un aliment foarte important in lupta impotriva colesterolului este usturoiul. Mai poi include in dieta: ceapa cruda, ulei de masline, migdale, nuci. Acestea contin grasimi monosaturate care contribuie la cresterea calitatii coleseterolului.

Consuma multe alimente care contin antioxidanti naturali, vitaminele A si C: ardei iuti rosii, ardei grasi, portocale, suc de grapefruit, broccoli, verzisoare de Bruxelles, capsuni. Utila este si Vitamina E, pe care o gasesti in: seminte de floarea soarelui, nuci, migdale, alune, germeni de griu, soia. Cercetatorii au descoperit ca vinul si berea, consumate in cantitati moderate, reduc nivelul colesterolului.

Pentru a reduce consumul de grasimi saturate si colesterol, maninca mai putina carne rosie, cum este carnea de vita, de porc sau de oaie. Inlocuieste-o cu peste, pui sau legume. Inlocuieste laptele cu brinza si iaurt cu continut redus de grasimi sau fara grasimi.

Specialistii recomanda ca grasimile consumate sa nu depaseasca 30% din alimentatia zilnica, iar colesterolul sa fie in limita a 300 mg/zi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia