In functie de tipul de peste pe care il ai - mai mic sau mare, salau sau cega, pastravi sau nisetru - poti prepara diferite tipuri de mancare.
Un crap de un kilogram - un kilogram jumatate este suficient pentru o familie formata din patru persoane si se poate imparti astfel: se pune pestele pe fundul de lemn si cu un cutit de bucatarie bine ascutit se taie capul, apoi coada, astfel incat pe acestea sa raman si carne. Restul pestelui se taie in felii grosute, cam in patru bucati. Feliile ar trebui sa fie late cam de doua degete.
Daca pestele este destul de mare, cele patru felii se vor despica inca o data pe directia sirei spinarii, se vor scoate oasele mari, ca niste ace groase, care ies foarte usor, iar feliile se vor praji. Din cap, coada si lapti se va prepara o ciorba.
Asadar, dintr-un crap maricel poti pregati pentru masa de pranz ciorba si peste prajit, la care poti sa adaugi si o salata verde , bogata in saruri si minerale. De altfel, si pestele contine saruri foarte necesare organismului, cum este iodul.
Poti opta si pentru alta varianta: dupa ce ai taiat capul si coada pentru ciorba, poti frige la cuptor corpul pestelui, intreg, cu rosii, usturoi sau ceapa, untdelemn si vin. Sau feliile, care la prima impartire au fost destinate sa fie prajite, pot fi preparate plachie. O alta varianta este sa prepari din cap si coada piftie.
Crapul se poate pune in intregime in tava, umplut sau simplu, sau poate fi servit intreg si ca rasol , cu un sos maioneza sau alt sos adecvat. Daca a avut si icre, se sareaza si se pun la rece, urmand sa fie preparate ca salata, servita pe mici felioare de paine, ca aperitiv.
Salaul, cu greutatea de peste 1 kg se poate prepara de asemenea intreg ca rasol, cu un sos potrivit - un sos cald, preparat cu unt, daca pestele este servit cald, sau alt sos cu untdelemn, daca pestele este servit rece.
Salaul se poate prepara si pane. In acest caz se scot fileurile de salau, astfel incat sa nu se sfarame, se aplatizeaza foarte putin, se trec prin ou si prin pesmet de doua ori si se prajesc. Pentru a nu se pierde nimic, din restul pestelui (capul si oasele) seface un bulion de peste din care se va prepara sosul adecvatcare se serveste cu pestele prajit.
Salaul este un peste mai fin decat crapul si se serveste, de obicei, ca rasol.
Stiuca este, de asemenea, un peste slab, bun pentru persoanele care tin regim. Stiuca se fierbe intreaga si se serveste, de obicei, ca rasol. Daca se face o mancare cu sos, stiuca se taie in doua de-a lungul sirei spinarii si apoi fiecare jumatate se taie in bucati potrivite. Stiuca se mai poate prepara si umpluta.
In general, pestele nu este un aliment prea satios, desi este bogat in substante nutritive, de aceea meniul care contine peste trebuie completat cu un fel de mancare mai substantial.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii