Ce ascunde borcanul cu miere?

Mierea este fabricata in una dintre cele mai eficiente fabrici ale lumii: stupul. Albinele pot calatori pana la 100.000 de kilometri, culegad polen de pe doua milioane de flori pentru a produce aproape 250 de grame de miere.


Culoarea si aroma mierei difera in functie de sursa nectarului: floarea. Exista peste 300 de tipuri de miere. In general, mierea mai deschisa la culoare nu are o aroma puternica, spre deosebire de cea inchisa la culoare. Mierea este compusa din fructoza, glucoza si apa. Contine si alte zaharuri si enzime, minerale, vitamine si aminoacizi. Desi cu un continut relativ scazut in substante nutritive, mierea este mai hranitoare decit zaharul. Mierea mai inchisa la culoare este cea mai bogata in substante nutritive.

Cercetatorii de la Universitatea din Memphis spun ca, in comparatie cu alte forme de zahar, mierea produce cel mai scazut nivel de insulina in sange. Foarte multi doctori sint de parere ca nivelul ridicat al insulinei este asociat, pe termen lung, cu probleme de sanatate. Pe termen scurt, cresterea insulinei inseamna oboseala, ameteala, greturi. Mierea are avantajul ca pastreaza nivelul de zahar din singe constant. In plus, contine substante antibacteriene si antioxidante. Consumul de miere la copii pana la 1 an Copiii sub un an nu ar trebui sa consume miere intrucit exista riscul ca acesta sa fie contaminata cu spori ai bacteriei care provoaca botulism. Sporii, inocenti in fata organismului copiilor mai mari si adultilor, se dezvolta in organismul copiilor sub un an, intrucat acestia nu au sistemul imunitar dezvoltat corespunzator. Sporii care pot genera aceasta infectie sunt prezenti in natura, in special pe florile plantelor polenizate de albine. Mierea de albine este consumata de cele mai multe ori in stare naturala, fara a fi sterilizata sau pasteurizata. Si chiar daca ar trece printr-un proces de pasteurizare, sporii de botulism tot ar putea fi prezenti. Pentru adulți, cantitatea de spori de botulism ingerati nu reprezinta un pericol. Intestinul adultului contine suficienti acizi pentru a face fata cantitatii de toxine eliberata de aceasta bacterie. Acest lucru incepe sa fie valabil si pentru copiii mai mari de 1 an. Albinele au o functie secundara, in afara de culegerea nectarului de pe flori: polenizarea, fertilizarea plantelor. Aproximativ o treime din dieta umana deriva din plate polenizate de insecte, iar albinele sint rapunzatoare de 80% din polenizare. Despre miere Mierea este amintita in scrierile cuneiforme babiloniene si sumeriene, in codul hitit, in scrierile sacre din India, Vedas si din Egiptul antic. In Biblie, Palestina este adesea numita "pamintul laptelui si al mierei". In Egiptul antic, in secolul 40 I. Hr., mierea era folosita in multe case ca indulcitor. Era un aliment pretuit, adesea folosit ca plata a tributului. Mierea era, de asemenea, hrana pentru animalele scare. In Sumeria, Assyria si Babylon, in secolul 21 i. Hr., mierea era presarata la intrarea in adaposturi ca ofranda. Mierea si vinul erau turnate si peste pietrele ce urma sa fie folosite la constructiile sfinte. Un vechi obicei grecesc era sa oferi mierea pentru zei si spiritele mortilor. In aceasta tara, mead, o bautura alcoolica pe baza de miere, era considerate bautura zeilor. In Germania, secolul 11, berea era indulcita cu miere. In feudalism, taranii le plateau stapinilor tribut in miere si ceara de albine.
Europenii au adus, dupa colonizarea Americii, in secolul 17, specii de albine care produceau miere. Nord-americanii le-au numit "mustele albilor". Mierea era folosita la pregatirea mincarurilor si a bauturii, la fabricarea cimentului, la conservarea fructelor, la prepararea pastei care lipea mobila si in scopuri medicinale.   Mierea este folosita si in scopuri terapeutice si de infrumusetare Egiptenii din antichitate foloseau mierea pentru a trata cataracta, taieturile si arsurile. Hippocrate, celebrul medic grec, recomanda mierea pentru afectiuni ale pielii si pentru ulcer. Chiar si in timpurile moderne mierea era folosita ca tamaduitor. In timpul primului razboi mondial, doctorii germani amestecau mierea cu ulei din ficat de cod pentru a trata ranile soldatilor.

Ultimele descoperiri stiintifice au demonstrat ca mierea este un agent antimicrobian eficace. Datorita continutului ridicat de zahar, cantitatea de apa pe care o contine este mica, apa fiind un mediu favorabil dezvoltarii microorganismelor; iar continutul redus de proteine priveaza bacteriile de nitrogen, substanta care le ajuta sa se dezvolte.

In tratamentele cosmetice, mierea este ingredient de baza pentru prepararea mastilor:

Masca de intarire a pielii
Amesteca o lingurita de miere, un albus de ou, o lingurita de glicerina si o cantitate de faina suficienta pentru a forma o pasta (de aproximativ un sfert de ceasca). Intinde masca pe fata si pe git. Lasa sa actioneze timp de 10 minute, Clateste cu apa calda.

Masca pentru par
Amesteca jumatate de ceasca de miere si un sfert de ceasca de ulei de masline. Pentru par normal, foloseste doar 2 lingurite de ulei. Intinde acest amestec pe par, pe suvite cit mai subtiri. Acopera capul cu o casca si lasa sa actioneze 30 de minute. Samponeaza bine si clateste.

Toner facial
In blender sau mixer amesteca o lingurita de miere cu un mar curatat. Intinde pe fata, lasa sa actioneze timp de 15 minute. Clateste cu apa rece.

Masca pentru fata
Amesteca doua lingurite de miere si doua lingurite de lapte. Intinde pe fata si pe git. Lasa sa actioneze timp de 10 minute, clateste cu apa calda.

Baie pentru inmuierea pielii
Amesteca un sfert de ceasca de miere in apa din cada.

Par stralucitor
Amesteca o lingurita de miere in 250 de grame de apa calduta. Blondele pot adauga si o picatura de lamiie. Dupa samponare, intinde amestecul pe par. Nu clati. Usuca parul in mod normal.   Cum folosim mierea la gatit Daca vrei sa inlocuiesti zaharul in retete, incepe prin a inlocui jumatate din zaharul de de care ai nevoie. Dupa ce te obisnuiesti cu noul gust, poti ajunge sa inlocuiesti toata cantitaea de zahar.

Cand folosesti mierea la gatit, tine minte:

Reduce orice lichid folosit cu un sfert de ceasca pentru fiecare ceasca de miere folosita
Adauga jumatate de lingurita de praf de copt pentru fiecare ceasca de miere folosita
Redu temperatura cuptorului pentru a preveni arderea la suprafata.
Datorita continutului de fructoza, mierea are o putere de indulcire mai mare decit zaharul. Aceasta inseamna ca poti folosi mai putina miere decit zahar pentru a ajunge la gustul dorit.
Cind adaugi mierea, pune in vasul in care o masori putin ulei si nu vei avea probleme sa o rastorni.

Pastrarea mierei

Mierea se pastreaza la temperatura camerei, pentru a-i mentine textura. In nici un caz nu se tine in frigider. Daca mierea se zahariseste, nu te ingrijora: este un proces natural de cristalizare. Tine borcanul in apa calduta pana textura isi revine.  Nu fierbe mierea!

Vrei o reteta simpla pe baza de miere? Culinar iti recomanda acest shake: Se mixeaza urmatoarele ingrediente: o ceasca si ½  de lapte; o ceasca si jumatate de fructe (capsuni etc); un paharel iaurt de vanilie; un sfert de ceasca de miere; 5 cuburi de gheata. Le pui in shaker si ai o bautura racoritoare, plina de nutrienti si vitamine. In plus mai poti incerca si o reteta delicioasa de prajitura cu miere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparat
Bucataras.RO

Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

Andra Mihail a pregătit o rețetă simplă și delicioasă de clătite umplute cu brânză dulce, coapte la cuptor....

Clătite umplute cu brânză dulce la cuptor - Rețeta delicioasă și ușor de preparat
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce