De foarte multe ori, acasa sau intr-un fast-food, cartofii prajiti reprezinta o alternativa facila si destul de apetisanta; gata in cateva minute, sunt destul de satiosi ca sa tina bine de foame si nici nu necesita o pregatire speciala. Mai bine spus, oricine ii poate prepara si cei mai multi dintre noi ii gasesc deliciosi.
Reprezinta insa toate acestea o garantie ca acest tip de mancare este benefic 100%? Putem fi siguri ca faimosii cartofi prajiti pe care ii consumam destul de des nu reprezinta o "bomba cu efect intarziat"?
In anul 2005, in SUA a avut loc un amplu process intentat impotriva a 9 "comercianti" de cartofi prajiti de tip fast-food, printre care se gaseau si nume faimoase, cum ar fi Burger King, McDonald's sau Kettle Foods. Motivul era unul singur: sinteza acril-amidei, o substanta conexa a prepararii acestui tip de mancare la temperaturi ridicate, parea a fi mult mai intensa in cartofii prajiti, mai mult decat in orice alt tip de mancare. Ceea ce nu se stia pana atunci era faptul ca, tot in 2005, statul California a inclus acril-amida in lista substantelor cancerigene. Procesul intentat producatorilor si comerciantilor de cartofi prajiti avea, printre alte clauze, o clauza de avertizare a consumatorilor in legatura cu prezenta acestei substante nocive.
Ca reactie la acest proces, marii comercianti de mancare tip fast-food au recunoscut prezenta acestui tip de substanta in produsele lor, insa au incercat sa demonstreze faptul ca din punct de vedere cantitativ, masura in care aceasta substanta este prezenta, nu este deloc periculoasa pentru om. Ei au uitat insa sa mentioneze ceva legat de efectele pe termen lung...
Cred ca pana la urma, consumatorii de mancare fast-food, si nu numai, ar trebui sa fie realisti; nimeni nu a spus ca minunatii cartofi prajiti te vor face mai sanatos decat esti. Insa nici ciocolata nu are aceste efect. Nici zaharul din ceaiuri. Ce sa mai spunem de prajiturile cu frisca si coloranti alimentari? Adevarul este ca aproape orice tip de mancare prelucrata poate reprezenta o problema; mancarea in exces, fara indoiala, poate cauza probleme serioase. Pentru unii oameni, un exces de paine este problematic. Altii au intoleranta la lactoza pe care o gasim si in laptele proaspat. In concluzie, consumati moderat, cartofii prajiti nu te vor ucide; intr-adevar, nivelul colesterolului va creste, poate vei avea si ceva arsuri la stomac. Insa atata timp cat exista moderatie, poti linistit sa ceri o portie de "french-fries", pe care sa ii asortezi in mod sanatos cu o salata de sezon cu putina, foarte putina maioneza.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii