Cartofii - gustosi si hranitori

Regina Maria Antoaneta, sotia lui Ludovic al XV-lea, obisnuia sa poarte in par flori de cartof. Ea a descoperit frumusetea acestei flori datorita spaniolilor, care au adus cartoful in Europa din Peru, in anul 1536.

In anul 1800 americanii descopereau cit de buni sint cartofii prajiti. Au aflat despre asa-numitii "French fries" de la presedintele lor, Thomas Jefferson, care obisnuia sa isi serveasca musafirii de la Casa Alba cu aceasta delicatesa.

Cartofii sint o importanta sursa de carbohidrati si nu contin grasimi. Nutritionistii considera ca o dieta bazata pe lapte si cartofi asigura aproape toate elementele necesare bunei functionari a organismului.

O portie de 150 grame asigura:

45% din necesarul zilnic de vitamina C 21% din potasiul necesar zilnic organismului 3 grame de fibra 100 calorii

Cartoful este atit de hranitor incit, in 1995, cercetatorii de la NASA si de la Universitatea din Wisconsin, Madison au creat tehnologia necesara cultivarii cartofului in spatiu pentru calatoriile mai lungi ale astronautilor.

Cum alegi cartofii:
cumpara cartofii tari, care nu au coaja aspra, de preferabil curati
evita sa cumperi cartofi cu taieturi, cu suprafete zgiriate, cu pete negre sau cu coaja verde
alege cartofii cu marime uniforma, mai ales daca ii gatesti umpluti, pentru a fi aspectuosi

Cum se pastreaza:
in locuri intunecoase, racoroase, aerisite.
nu se pastreaza in frigider. Daca temperatura este prea scazuta, sub 0 grade, cartofii vor avea un gust dulce, datorita transformarii amidonului in zahar. In plus, la gatit, se vor innegri.
expunerea prelungita la lumina duce la inverzirea cojii cartofului, dind un gust amar.
daca ti-au ramas cartofi curatati si intentionezi sa ii gatesti, nu ii tine la frigider mai mult de doua ore.

Prepararea:

E recomandat sa pastrezi cartofii taiati in apa rece inainte de a-i pune la mincare pentru a evita innegrirea, dar nu e bine sa ii tii mai mult de doua ore, pentru ca o parte dintre substantele nutritive vor trece in apa

Preferabil, fierbe cartofii in coaja, pentru ca multe dintre substantele nutritive nu se vor pierde. Inainte de a-i fierbe, curata coaja, sub jet de apa, cu o periuta sau un burete.

Afla daca au fiert suficient incercind cartoful cu o furculita: daca este moale inseamna ca poti sa stingi focul! Nu arunca zeama in care ai fiert cartofii fara coaja: contine substante nutritive! Poti sa o folosesti la mincare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia