Cafeaua - un rau necesar?

Primul lucru important pe care il facem dimineata este sa bem o cana de cafea. Cafeina creeaza dependenta si stim foarte bine acest lucru. Dar nu ne mai gindim niciodata daca este daunator consumul de cafea si cit este recomandat sa consumam zilnic, pentru a nu intrece masura.


Cum actioneaza cafeina asupra organismului

Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central. Rolul acestei substante este de a "trezi" creierul, de a stimula metabolismul si activitatea digestiva si de a ridica nivelul de serotonina din creier, un neurotransmitator care afecteaza dispozitia. Atletii folosesc uneori cafeina pentru a ajuta organismul in producerea acizilor grasi astfel incit sa aiba mai multa energie. Cafeina este de asemenea o componenta de baza in multe suplimente nutritive folosite pentru arderea grasimilor, datorita efectului sau asupra metabolismului.


Efectele negative ale cafeinei

Consumata in cantitati moderate, cafeina nu este atit de daunatoare organismului pe cit se vorbeste. Insa, in doze mari, cafeina produce in organism reactii neplacute:
cresterea ritmului cardiac
iritabilitate
insomnie
anxietate si nervozitate
deshidratare
indigestie
lipsa concentrarii
contractii musculare


Multe persoane s-au obisnuit cu aceste efecte secundare, ignorindu-le si crescind consumul de cafeina pentru a produce stimularea nervoasa. Dependenta este o realitate, demonstrata si de faptul ca renuntarea la consumul de cafeina produce, in perioada urmatoare, dureri de cap, iritabilitate, nervozitate, insomnie, lipsa concentrarii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia