Borsul este un preparat traditional romanesc, iar gospodinele il folosesc pentru a acri ciorbele. Insa, borsul poate fi consumat si ca atare, deoarece acesta are puternice efecte "tamaduitoare" si aduce multe beneficii organismului.
De exemplu, borsul contine vitaminele C, D, B, calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si enzime bune.In mare, puterea terapeutica a borsului vine de la drojdia de bere, cea care ajuta la fermentatie. Borsul preparat in casa (dupa reteta de mai jos) are urmatoarele efecte curative:
- Adjuvant in tratarea cancerului de colon si a tuberculozei (anumite substante active din aceasta licoare blocheaza dezvoltarea bacililor);
- Scade tensiunea arteriala;
- Reduce colesterolul;
- Previne tromboza si infarctul miocardic;
- Tratateaza insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronica, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
- Detoxifica organismul;
- Calmează durerile de ficat si de bila.
Daca sunteti din Ardeal, trebuie sa stiti ca exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi. De asemenea, cel care prepara borsul trebuie sa traga de par pe cineva, altfel nu o sa se acreasca.
Pentru a fi mai usor de consumat de copii, se recomanda adaugarea unei linguri de miere, borsul devenind astfel o bautura racoritoare excelenta.
Borsul traditional poate fi preparat in casa prin folosirea urmatoarelor ingrediente:
5l apa
500 g tarate de grau
100 g paine neagra
3 linguri de malai
leustean
Mod de preparare:
Intr-un vas mare se sticla se face o plamada prin umezirea cu apa rece a amestecului format din 250 g tarate si 100 g paine neagra faramitata. Aceasta se lasa timp de 2 zile la dospit.
Se adauga restul de tarate, cele 3 linguri de malai si leusteanul. Peste toate acestea se toarna apa incalzita pana cand ajunge la temperatura de 60 grade. Vasul se pastreaza intr-un loc caldut si de 2-3 ori pe zi se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa limpezire, lichidul se toarna in sticle si se pastreaza la frigider.
Sursa articol: sfatulparintilor.ro, apc-romania.ro
Sursa foto: sfatulparintilor.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii