Bauturi energizante

Vom descrie pe scurt ingredientele continute de aceasta bautura:

TAURINA:
Un aminoacid care de obicei este produs si de organismul nostru, in special in muschi, creier, inima si sange. O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1000 de mg de taurina. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, corpul uman elimina prin urina o cantitate de taurina mai mare, pe care nu o poate sintetiza rapid pentru a compensa pierderea. In acest caz consumul de bautura energizanta este benefic pentru ca asigura o refacere a deficitului de taurina.

CAFEINA:
Aceasta are un efect stimulant: 100 mg cafeina stimuleaza activitatea mentala, iar 238 mg creste activitatea cardiovasculara. Tot atata cafeina contine si o ceasca de cafea. Problema consumului unei cantitati atat de mari de cafeina este data de reactiile sale adverse. Cafeina este diuretic, deci va produce deshidratare. Are de asemenea efect laxativ ce contribuie la agravarea deshidratarii.

CARNITINA:
Carnitina este o componenta a celulelor umane ce contribuie la oxidarea rapida a acizilor grasi. Carnitina stimuleza cresterea metabolismului si reduce oboseala musculara.

CARBOHIDRATI:
O cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar (sucroza si glucoza), avand o valoare energetica de 112.5 kcal. Sucroza este un zahar consumat de organism intr-un ritm lent si, inainte de a fi folosit ca o sursa de energie, trebuie sa fie impartit in glucoza si fructoza. Studiile au aratat ca aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratare. In plus, consumul exagerat de bauturi energizante cu continut ridicat in fructoza poate produce diareea, accentuand deshidratarea. De aceea, bauturile energizante nu trebuie folosite ca o metoda de rehidratare dupa exercitii fizice, tocmai din motivele mentionate mai sus.

VITAMINE:
Aceste bauturi contin o parte din complexul vitaminelor B care sunt necesare pentru buna functionare a organismului si imbunatatesc performanta mentala.

EXTRACTE DE PLANTE:
Unele bauturi energizante contin diferite extracte de plante precum guarana, echinaceea, ginkgo biloba sau gingseng. Acestea contin o forma naturala de cafeina, insa concentratia sa este destul de scazuta in aceste plante, de aceea producatorii adauga cafeina sintetica pentru a spori efectul stimulant al bauturii.

INOSITOL:
Este tot un carbohidrat, produs si de corpul uman din glucoza, care ajuta in procesul de detoxifiere.

Daca ai nevoie de un stimulent mental si fizic, bauturile energizante reprezinta solutia ideala, dar poti sa bei doar in cantitati moderate. Maximum 2 cutii pe zi. Daca doza recomandata este depasita, pot aparea probleme cum ar fi cresterea presiunii arteriale sau a continutului de zahar in sange. Nervozitate, batai neregulate ale inimii, insomnie sunt doar cateva dintre efectele negative ale bauturilor energizante.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii italieni bauturile energizante afecteaza sanatatea dintilor, din cauza PH-ului nealterat al gurii, care joaca un rol important in eroziunea dentara.
Trebuie sa retinem ca bauturile energizante nu trebuie sa le amestecam cu bauturile alcoolice, desi acest lucru este la moda in barurile romanesti. De efectele sale nici nu mai vorbim, atat timp cat au fost comparate cu cele date de drogurile puternice precum cocaina sau heroina. Insa, chiar daca cocteilul din bauturi energizante si alcool nu provoaca dependenta il poate duce pe consumator in acelasi loc in care poate ajunge si un dependent de droguri.
Bauturile energizante sunt interzise in Franta, Danemarca si Norvegia, acestea sunt vandute doar in farmacii, sunt considerate ca medicament.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce