Banana este o planta care se dezvolta foarte bine in mediul tropical si subtropical. Contrar parerii generale, banana nu este un copac, ci o planta gigant. Prima tara din Europa care a importat banana a fost Grecia, in perioada antica. Se spune ca Alexandru cel Mare a calatorit in India si a ramas surprins de o planta neobisnuita, care era, de fapt, banana. Numele sau vine de la cuvintul arab "banan", care insemana "deget".
In timpul pauzelor la intrecerile de tenis, tenismenii desfac o banana. Echipa de rugby ia o gustare similara in pauzele competitiilor. Fotbalistii de la Manchester United maninca banane inaintea meciurilor. De ce? Pentru ca banana este o importanta sursa de energie, continind o cantitate mare de vitamine si minerale care se digera foarte repede. Banana are in compozitia sa trei tipuri de zaharuri: fructoza, sucroza si glucoza, combinate cu fibra. Acest fruct contine o cantitate de carbohidrati de doua sau de trei ori mai mare decit cea din alte fructe, cum ar fi lamaia, marul, portocala, piersicile, strugurii. Cercetatorii au descoperit ca doua banane asigura energie organismului, pregatindu-l pentru efort sustinut timp de 90 de minute. O banana este o optiune buna pentru micul dejun, avand in vedere ca 100 de grame contin 0,5% grasimi, ceea ce reprezinta de 80 de ori mai putin decit grasimile dintr-un hamburger. Compozitia bananei da organismului energie pe o perioada mai mare de timp decat o fac multe alimente, crescand in acelasi timp atentia si puterea de concentrare. Si tu poti adopta acest obicei bun, mancand o banana dimineata sau cand ai putin timp, la serviciu, sau dupa masa de pranz, pentru a da organismului energia necesara in timpul zilei. In plus, o banana pe zi reduce riscul cresterii presiunii arteriale. Cercetatorii au descoperit ca doua banane pe zi diminueaza cu 10% presiunea arteriala, datorita cantitatii ridicate de potasiu si a unui procent scazut de sodiu continute.
La bucatarie
Banana poate fi folosita ca indulcitor la prajituri, dand, totodata, si aroma. De asemenea, poate fi pasata si folosita ca ingredient de baza la inghetata sau la checuri. Un desert gustos este banana flambata servita cu inghetata. In multe tari din Asia si din America Latina, frunzele de banana sint folosite ca ornament pentru diverse salate. De asemenea, frunzele sint folosite pentru impachetarea alimentelor, in locul foliei de aluminiu. In Malaezia, floarea de banan este folosita la mancaruri.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri calePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii